Auteursrechten voor muziek op werkvloer voorlopig van de baan

Bedrijven hoeven voorlopig dan toch geen auteursrechten te betalen voor het gebruik van muziek op de werkvloer. Dat volgt uit een beslissing van de raad van bestuur van Sabam, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Midden augustus meldden Sabam en werkgeversorganisatie VBO dat ze een akkoord hadden over de betaling van auteursrechten voor het gebruik van muziek op de werkvloer, in kantoren, in de refter en op bedrijfsfeestjes.

belga.be

Daarop kwam kritiek, onder meer van het NSZ. De zelfstandigenorganisatie voelde zich buitenspel gezet en wees erop dat er nu twee keer moest betaald te worden: enerzijds aan Sabam voor de auteursrechten en anderzijds voor een billijke vergoeding voor de rechten van producenten en uitvoerende artiesten. Volgens het NSZ heeft de raad van bestuur van Sabam beslist om het akkoord met het VBO "on hold" te plaatsen en ruimte te laten voor overleg met de zelfstandigenorganisaties. Bedrijven hoeven voorlopig geen extra auteursrechten te betalen, aldus het NSZ. De organisatie hoopt dat overleg de komende maanden uitmondt in een evenwichtig akkoord.