BE-mineur

Het had gisteren een hoogdag moeten worden voor Beringen. Twee decennia na de sluiting van de mijn van Beringen kan eindelijk een aanvang genomen worden met de herbestemming van de mijnterreinen. Vanaf volgend jaar en dat gedurende 10 jaar zal ruim 172 miljoen euro geïnvesteerd worden in een geïntegreerde culturele, toeristische en economische site. Na C-Mine in Genk krijgt Beringen zijn Be-Mine. Beringen-Mijn, u merkt het, d’er is over nagedacht.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Wat een hoogdag had moeten worden voor Beringen, en eigenlijk was het dat ook wel, werd gisteren overschaduwd door alweer slecht economisch nieuws: de aankondiging van de herstructurering van chemiereus Borealis, ook in Beringen. Van de 430 werknemers moeten er 109 weg. Althans dat is wat de directie voornemens is.

Hoewel niet geheel onverwacht – geruchten over een mogelijke sluiting van de betrokken afdeling deden al langer de ronde – komt het nieuws hard aan. Zeker in een bedrijf als Borealis, al verscheidene jaren een parel aan de Limburgse economische kroon. Borealis staat immers bekend als een stabiele werkgever, een bedrijf met goede loon- en arbeidsvoorwaarden, met weinig verloop, een bedrijf dat toegevoegde waarde creëert voor de regio.

De sanering van Borealis is natuurlijk niet alleen een gevolg van de crisis, er spelen ook strategische argumenten mee. Toch brengt het nieuws ons weer met de twee voeten op de grond. De voorbije weken waren er immers verschillende berichten over een mogelijk einde van de crisis. De werkloosheid die minder snel stijgt, het herstel van het consumentenvertrouwen, de Amerikaanse huizenmarkt die aantrekt, de tijdelijke arbeid die minder fors daalt. Nu vinden wij in deze barre economiche tijden het ontbreken van slecht nieuws ook al goed nieuws, maar de tekenen waren onmiskenbaar: de bodem was bereikt.

Eén zwaluw maakt de lente nog niet. Dat wordt met de aankondiging van Borealis nog maar eens bewezen. Het dieptepunt van de economische crisis is dan wel bereikt, het herstel is nog niet begonnen. Overal in Limburg zitten bedrijven op hun tandvlees, bedrijven die nu de crisis opvangen met tijdelijke werkloosheid en andere creatieve formules, maar die binnenkort voor moeilijke beslissingen staan: collectief ontslag of, erger nog, faillissement. Want als de economie de komende maanden niet snel aantrekt, dan is Borealis misschien de voorbode van een bijzonder dramatische sociale herfst.

Meer over de kern