Een interessant debat

Print
Het Vlaams Parlement debatteerde gisteren over het regeerakkoord. De oppositie had veel kritiek, de meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA putten zich uit in lofwoorden.
Wie had anders verwacht? En toch werd het een uitermate interessant debat. Het Vlaams Parlement heeft er met LDD een interessante oppositiepartij bij. Zeer zeker, fractievoorzitter Lode Vereeck was in zijn tussenkomst ook wel eens demagogisch, het neemt niet weg dat hij veelal spits was en de meerderheidspartijen regelmatig uit verband speelde. De aanwezigheid van LDD heeft als bijkomend voordeel dat ook het Vlaams Belang uit zijn winterslaap moet ontwaken. Filip Dewinter en kompanen moesten lange tijd alleen oppositie voeren. Dat verandert nu. Met Vlaams Belang, LDD en Groen! hebben we drie oppositiepartijen die er voluit voor kunnen gaan. Het Vlaams Parlement kan er alleen maar levendiger door worden. Enkel Open Vld zal het nog een tijd moeilijk hebben, dat bleek gisteren ook uit de tussenkomst van Sven Gatz.

Ook opmerkelijk was de manier waarop Bart De Wever zich manifesteerde. Veelal pareerde hij als eerste de kritiek op de nieuwe regering. Inhoudelijk sterk, daar niet van. Maar hij deed het wel vaak op een hautaine en voor Sven Gatz zelfs denigrerende manier. Bart De Wever deed ons gisteren denken aan Frank Vandenbroucke. Hij moet opletten dat hij straks niet struikelt over zijn eigen populariteit en zijn 123.155 naamstemmen.

Eén keer kwam Bart De Wever niet tussenbeide, met name toen VB’er Joris Van Hauthem vroeg of de Vlaamse regering een belangenconflict zal inroepen tegen de federale begroting mocht de federale regering geld uittrekken voor zaken waar in principe de Vlaamse regering voor bevoegd is zoals het stedenbeleid. Overigens, ook Kris Peeters kwam toen voor één keer niet tussenbeide, ondanks het feit dat het hem uitdrukkelijk gevraagd werd.

Nochtans is de vraag van Joris Van Hauthem ongemeen interessant. In het Vlaams regeerakkoord staat dat de Vlaamse regering niet zal dulden dat de federale regering haar bevoegdheden ondergraaft. Op 10 december 2008, niet eens zo lang geleden, diende de N-VA bij monde van o.a. Jan Peumans een motie in om een belangenconflict aan te spanen tegen de federale begroting 2009 omwille van dezelfde reden. Zal de N-VA dit nu opnieuw doen? Zullen CD&V en sp.a de N-VA hierin volgen? De antwoorden bleven gisteren uit. Betekent dit dat de Vlaamse regering nu al haar staart intrekt en dat in de regering zitten op zich al volstaat? Ten laatste in oktober weten we waar we aan toe zijn.