OPEC houdt olieproductie op peil

De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, heeft beslist de productiequota niet te verlagen en dus de productie te handhaven op het vorige niveau. Dat werd door de bevoegde ministers van het oliekartel overeengekomen in Wenen.

De beslissing was geen verrassing nu de prijzen voor ruwe olie de laatste weken weer aan het stijgen zijn dankzij de dalende dollar en er nu optimisme heerst over het herstel van de wereldeconomie.

belga.be

De productie blijft behouden op 24,84 miljoen vaten per dag, wat het laagste niveau is sinds 2003. Tussen september en december 2008 besliste de organisatie 4,2 miljoen vaten per dag minder te produceren in een poging de forse daling van de olieprijzen stop te zetten. De prijs van een vat daalde in december even tot net boven 32 dollar maar noteert vandaag ongeveer op 63 dollar in New York. Voor de organisatie is 75 dollar per vat wenselijk om investeringen in ontginning en verkenning te garanderen. De OPEC-landen zijn goed voor 40 procent van de wereldproductie.