thumbnail: null
thumbnail: null

Hoeselts dialect is te mooi om te laten uitsterven

Paul Achten is een geboren en getogen Hoeselaar. En daar mag Hoeselt fier op zijn! Buiten tal van activiteiten doorheen zijn leven (leraar, volleybalspeler, koordirigent en initiatiefnemer voor revuetheater) spits hij zich de laatste jaren vooral toe op alles inzake het dialect.

oscarthewissenxios

Dialect is nu echt zijn grote passie. En omdat dialect dit stilaan “een bedreigde diersoort” is, besloot hij daar iets aan te doen!

In 2006 heeft hij een eigen woordenboek uitgegeven over het Hoeseltse dialect. ‘Blèf Hôessëlts kallë’ was de titel en het bevat de vertaling, de uitspraak en een voorbeeldzin.

Maar hoe begin je nu in godsnaam aan een woordenboek?

Paul had vanaf dat hij het idee had zo’n woordenboek te schrijven altijd briefjes op zak waarop hij Hoeseltse woorden en hun betekenis neerpende. Het zit hem vooral in veel luisteren naar de oude Hoeselaren en de typische Hoeseltse woorden die hij van hen hoort opschrijven. Die briefjes heeft hij dan allemaal in een doos gegooid en tientallen jaren geleden daar een eerste woordenboekje uit tevoorschijn getoverd. Deze boekjes waren veelgevraagd en daarom deze poging tot nog beter!

Paul heeft ook nog heel wat toekomstprojecten! Hij heeft net een boek geschreven waarvan er één exemplaar klaar is: ‘Hoeselt de tijd van toen’. Deze keer geen woordenboek maar een boek waarin hij verhaalt over hoe de mensen vroeger leefden, woonden en speelden. Het is geen doorlopend verhaal, gewoon een allegaartje van vertelsels met bijpassende foto’s.

Oscar Thewissen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio