thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Uitkijktoren biedt laatste blik op Herbricht

Maandag werd er een uitkijktoren geplaatst aan het eind van de Geulerweg in het gehucht Herbricht, om tijdens de opendeurdag van volgende zaterdag, de belangstellenden van de grensoverschrijdende Maaswerken eens de gelegenheid te geven om vanop 15 meter hoogte de werken in de Maasvallei te kunnen overzien.

arnoldroberts

We maakten een voorproefje, beklommen de trappen naar het platform en genoten van het uitzicht voor zover dat kon bij het regenachtige weer.

Zaterdag tussen 10 en 16 uur staan er wandelingen op het programma en kan de toren beklommen worden. De start zal zijn aan de werfketen van de aannemer bij de brug van Neerharen.

Herbricht heeft al geruime tijd de aanblik van een verlaten gehucht. Na de laatste grote overstroming heeft men besloten dat Herbricht voor 2010 verlaten moet zijn en dat de bewoners de gelegenheid hebben de woningen vrijwillig te verlaten na verkoop aan de overheid.

Het mestkalverenbedrijf heeft reeds geruime tijd geleden eieren voor zijn geld gekozen, en is vertrokken. Ook een boerderij ontkwam niet aan de sloophamer. Nu staan er nog enkele huizen en een goeddraaiend café ´Maasvallei´waar fietstoeristen graag een tussenstop maken tijdens hun tochten op het grensoverschrijdend fietsroutenetwerk.

Bij de laatste boerderij langs de Geulerweg staan Jean Urlings en zijn vrouw Theresia Martens het platform te bekijken. Jean en Theresia behoren tot de laatste bewoners van dit tot verdwijnen gedoemde gehucht, dat eens 20 inwoners telde. Jean is afkomstig van Briegden en Theresia is geboren en nog steeds wonende in het ouderlijk huis in het gehucht. Zij zijn nog steeds in het ongewisse van wat er met hen gaat gebeuren. Ze hebben het niet gemakkelijk want ‘oude bomen verplaatst men niet’. Tot 2010 heeft de overheid aan de bewoners toegezegd om hun woning vrijwillig te verkopen daarna zou er gedwongen onteigening volgen.

“We hebben nog twee vaarzen in de stal dat is alles aan vee dat wij nog hebben, ooit was dat anders” zegt Jean die nu sinds maart de gezegende leeftijd van 83 heeft. Jean lijddt aan een spierziekte en kan zich enkel met twee krukken voortbewegen. Meestal slijt hij zijn dag achter het raam. Theresia is gelukkig nog goed ter been en draagt de zorg in huis en stal.

Vanaf volgende week starten de werken vanaf Geneuth tot Hochterbampt en zullen er werken aan de Maasbodem uitgevoerd worden waarbij zware breukstenen met een gewicht tussen 300 kg tot een ton zullen gebruikt worden.

Arnold Roberts

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio