thumbnail: null
thumbnail: null

Mijnsluiting bezorgde Heusden-Zolder plaats in de geschiedenis

Heusden-Zolder heeft een plaats in de geschiedenis verworven doordat het in 1992 de laatste mijn gesloten heeft in de Benelux. De mijnterril of “de steenberg” van Heusden-Zolder is een zeer belangrijk overblijfsel van de vele jaren die men heeft gespendeerd in de mijn.

De terril is ontstaan door het grote hoeveelheid steenafval die overbleef van de steenkoolwinning en naar de oppervlakte werd gebracht. Over de jaren heen is de terril gegroeid tot 155 meter boven de zeespiegel. Sinds 1997 is de terril een natuurreservaat. Iedereen kan via het wandelpad naar de top gaan en het prachtige uitzicht van de omgeving bewonderen. Op de steenberg hebben zich zeer uitzonderlijke flora en fauna ontwikkeld.

Het is een absolute must de terril te bewandelen wanneer men in Heusden-Zolder is. Hij is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang en de toegang tot ons eigen Heusdense natuurwonder vind je in de Halstraat.

tamaracelisxios1cm

De foto van het lelietje-van-dalen, ook wel meiklokje genoemd, heb ik genomen in mijn eigen tuin. De witte, klokvormige bloem is maar liefst 8mm lang en is typerend voor de maanden mei en juni. Het meiklokje was het zinnebeeld van de aardse schoonheid bij onze voorouders en was gewijd aan de lentegodin Flora. Ondanks de schoonheid van deze bloem behoort het meiklokje tot een giftige soort. Alle delen van de plant bevatten niet alleen irriterende stoffen, maar ook stoffen die giftig zijn voor het hart.

Het meiklokje heeft niet alleen een donkere, maar ook een positieve kant: haar zeer aangename geur. De geur is zeer populair en wordt veel gebruikt in de parfumerie en de cosmetica.

Tamara Celis


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio