Ons prachtig vogelreservaat staat volop in bloei

Wat velen misschien niet kennen is toch wel dit supermooie plekje in Peer, namelijk het ‘vogelreservaat’. Dit plekje is speciaal ontworpen zodat vogels er hun eigen biotoop kunnen ontwikkelen. Vroeger liep de Dommel er kronkelend door, maar in de jaren 60 heeft men deze rivier rechtgetrokken.

liseeerdekensxios

De ingreep had als doel de omliggende landbouwgronden minder te storen, droger te maken en dus beter te maken voor de landbouw. Maar door deze ingreep gingen ook de fauna en flora van dit gebied helemaal veranderen. De planten groeiden er minder, en de dieren waren niet meer in hun natuurlijke omgeving. Later heeft men dan ook besloten de rivier weer te laten kronkelen, met als gevolg een heraangroei van de fauna en flora van toen.  Zo werd dit een plekje voor de vogels.  Omdat de rivier hier op deze manier ligt, is ook de plantengroei heel erg mooi en dus kunnen vogels en andere dieren er perfect leven.

De Dommel is hier omringd door grote weides met koeien, prachtig riet, wilde bloemen en eenden. Kortom een prachtig plekje dat niet ver van het centrum van Peer ligt.

Hoe moet je er geraken? Als je vanuit het centrum op de steenweg Linde rijdt, kan je het eerste zandweggetje rechts afrijden, door dit uit te rijden kom je op een groot weiland. Helemaal achter dit weiland ziet u dan de Dommel en merkt u dat hier heel veel vogels hun thuis gevonden hebben.

Een echte wandelplek is deze natuurplek niet. Het is mooi om eens te gaan kijken, en voor foto’s te nemen maar deze plek is eigenlijk meer bestemd voor dieren dan voor mensen. Toch was het de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen en te genieten van het vogelgezang, de weides en de overweldigende natuur.

Lise Eerdekens


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio