Belgische kazen blijven verbazen

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 11,85 kilogram kaas. Opvallend is het succes van de Belgische kazen, die in 2008 een volumestijging van drie procent kenden. Het marktaandeel van de Belgische kazen is vorig jaar met 0,6 procent gestegen tot 21,35 procent.

belga.be

Dat meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt) op basis van cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Het kaasverbruik is de jongste jaren fors gegroeid. De gemiddelde Belg kocht vorig jaar één kilogram kaas meer dan acht jaar geleden. Hij besteedt jaarlijks bijna 108 euro aan het zuivelproduct. Het meest geliefd is de kaas met harde korst, die vorig jaar 54 procent van het volume voor zijn rekening nam. Daarna volgen zachte kaas (17,6 procent), gesmolten kaas (11,3 procent), halfharde kaas (8,1 procent), verse kaas (6,4 procent) en tot slot geiten- en schapenkaas met 2,7 procent. Het verschil tussen de landsdelen is groot. De gemiddelde Brusselaar at 2,1 kilogram kaas meer dan de Vlaming en de gemiddelde Waal zelfs 2,5 kilogram meer.