thumbnail: null
thumbnail: null

Wat een monument, die basiliek…

Velen onder jullie hebben waarschijnlijk de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel al eens een bezoekje gebracht. Vooral tijdens de maand mei, die in Scherpenheuvel traditioneel tot Mariamaand wordt bekroond, vinden veel bedevaarders de weg naar dit kleine, maar lieflijke dorpje.

ankepironetxios

De imposante koepelkerk springt uiteraard meteen in het oog door zijn speciale vorm. Architect Wenceslas Coeberger ontwierp de basiliek in de vorm van een zevenster, wat symbool staat voor de 7 vreugden en de 7 smarten van Maria.

Wie de basiliek in zijn geheel bekijkt, kan niet om de prachtige koepel, de charmante zijkapelletjes en de vierkante toren heen. Maar wat veel mensen over het hoofd zien, letterlijk dan want het bevindt zich boven de deur, is de prachtige spreuk ”beatam me dicent omnes generationes” , wat zoveel betekend als : Alle geslachten zullen mij voortaan gelukkig prijzen. Het citaat is terug te vinden in het evangelie volgens Lukas, 1:46-55. De naam ‘Magnificat’ dankt het lied aan de eerste woorden in de Latijnse versie, Magnificat anima mea, wat betekent ‘(mijn ziel) maakt groot’. Maria sprak deze woorden uit tijdens haar bezoek aan haar nicht Elisabeth terwijl ze in verwachting was van Jezus Christus.

Let bij de foto van het interieur zeker en vast op het prachtige patroon in stervorm op de vloer. Weinig mensen hebben reeds opgemerkt dat er één speciale tegel tussen alle andere is aangebracht. Sinds 1880 bevindt zich het “hart” van graaf Charles Dominique T’Serclaes de Wommersom in de vloer van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Deze graaf, die tevens gouverneur van Oost-Vlaanderen én Limburg was, koesterde enorm veel sympathie en liefde voor Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Zijn lichaam werd in de familiekelder in Wommersom bijgezet, maar zijn laatste wens was dat zijn hart in een ijzeren koffertje in de basiliek zou rusten.

Anke Pironet

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio