thumbnail: null
thumbnail: null

Het kasteel Grevenbroek

Het kasteel Grevenbroek is gelegen in Achel en is omgeven door een bebost gebied met grachten. Het kasteel met de bibliotheek, de salons en het koetshuis waar de brasserie ligt, biedt tal van mogelijkheden voor een sfeervol verblijf.

Op verzoek worden er rondleidingen gegeven met een gids. En eventueel een eredienst in het huiskapel gegeven. Maar dit is zeer uitzonderlijk.

In de brasserie zelf worden ook feestjes gehouden. Men kan op het domein zelf huifkarren huren ter gelegenheid van een feest. Op het domein kan men ook een partijtje golf spelen, midgetgolven, Vlaamse spelen doen en genieten van een lekker hapje of drankje op het terras of in het restaurant.

Het kasteel is makkelijk toegankelijk voor fietsers, wandelaars, auto’s en zelfs voor lijnbussen.

Een stukje geschiedenis

Grevenbroek is de naam voor het 15de eeuwse kasteel dat zo’n 500 meter ten westen van de Tomp lag. Vandaag zijn er slechts enkele onbeduidende resten van bewaard gebleven. Grevenbroek is ook de middeleeuwse naam voor het gebied gevormd door de huidige gemeenten Hamont-Achel en Sint-Huibrechts-Lille. Dat gebied, ook wel heerlijkheid genoemd, ontstond als kerkelijk domein.

Van de 15de tot de 18de eeuw bleef de woning Genenbroek in privé-bezit. De familie die er woonde droeg dan ook de familienaam van de Broek of T’Ghenenbroeck.

In 1741 werd Genenbroek korte tijd bezit van de eremieten van de Achelse Kluis. De overste bouwde op Genenbroek een groot stenen huis, dat ongetwijfeld de basis is geworden van het huidig kasteelcomplex.

Het huidig uitzicht van het kasteel is een renaissancistisch werk van de Antwerpse architect Durlet. Zijn schoonzoon, graaf Alfred Cornet de Peissant die in 1879 in het bezit kwam van het kasteel, transformeerde het kasteel in de jaren 1880-1885 tot het ’sprookjesachtig’ geheel dat het tot op heden is.

In 1889 volgde de bouw van een nieuwe paardenstal en koetshuis. Tussen 1935 en 1992 werd het kasteel bewoond door de paters van de orde van de kruisheren.

judithvermeijxios

Sinds 1992 is het kasteel Genenbroek in handen van een Nederlandse ondernemer, die er o.a. een restaurant en golfbaan uitbaat.

Architectuur/stijlDe architect van het kasteel was Frans Durlet uit Antwerpen. Hij richtte zijn aandacht vooral naar de noordvleugel die in zogenaamde Vlaamse neo-renaissance werd opgetrokken.

Judith Vermeij


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio