Elektrocutiegevaar zonnepanelen minder erg dan gevreesd

De minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) kent het probleem van mogelijk elektrocutiegevaar als de brandweer moet tussenkomen bij huizen met zonnepanelen. Een aantal specialisten bekijkt de zaak al een tijdje en zoekt oplossingen.

Volgens de woordvoerster van De Padt, Els Cleemput, dook de waarschuwing een maand geleden al eens op en buigt een team van specialisten zich sindsdien over het probleem.

belga.be

Dat zou minder erg zijn dan gevreesd. Concrete maatregelen zijn er wel nog niet genomen. Ook Geert Lenoir van BeIPV, de federatie voor zonne-energie, relativeert de risico's in een reactie aan de VRT-nieuwsredactie. "Op het moment dat de bedrading van de kring van zonnepanelen onderbroken is, is alle gevaar al geweken. Wij zullen duidelijk uitleggen aan de technische mensen van de brandweer hoe ze de gelijkstroomkring moeten uitschakelen. Zo zullen ze honderd procent veilig kunnen werken bij interventies", zegt Lenoir. De federatie gaat deze week nog contact opnemen met de brandweer om het mogelijk elektrocutiegevaar te bespreken.