thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Hevige brand legt mooi oud huisje in de as

Rond 14.00 ontstond er brand in een woning aan de Maasdijk 14 in Lanaken. De eigenaar-bewoner Antoine Engelbert was alleen thuis en merkte tijdens het lezen van zijn krant een doordringende rookgeur. Toen hij de brand in het bijgebouw ontdekte, heeft hij geprobeerd deze zelf te blussen, maar al gauw bleek dat dit niet mogelijk was.

Zijn buurman - architect Luyten- zag voor het raam van zijn kantoor dikke zwarte rook voorbijdrijven en ging kijken waar die vandaan kwam. Bij het huis van de familie Engelbert zag hij dat de bewoner aan het blussen was. “We hoorden een ontploffing. Toen heb ik hem gezegd dat het gevaarlijk en onmogelijk was om deze brand zelf te blussen en heb ik de brandweer gebeld”

Er kwamen in totaal 13 brandweerwagens ter plaatse om de brand te bestrijden. Maastricht en Maasmechelen deden de brandbestrijding en de korpsen van Bilzen en Genk zorgden voor de waterbevoorrading.

De commandant van Maasmechelen sprak over een nog nooit eerder meegemaakte brand. Het vuur en de hitte waren ingesloten door de isolatiedakbedekking. Toen die doorprikt werd door brandweerlieden die in de kooi van de brandladder stonden, ontstond er een ´backdraft´, een explosieve brand door toestroom van zuurstof aan een smorende brand. Een kolom dikke zwarte rook ontsnapte door het gat, waaraan de twee brandweermannen nog net konden ontsnappen. Er werd besloten de woning gecontroleerd te laten uitbranden.

arnoldroberts

De brandweer van Maasmechelen bleef tot 22.30 uur om opruiming- afzettingwerken uit te voeren. Bij de brand kwam een van de honden om het leven. Hij werd door de zoon des huizes in de tuin begraven.

Arnold Roberts


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio