thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Fier op mijn godshuis

Je leest het goed. Ik, als jonge Hoeselaar, ben fier op mijn godshuis. Dat is de Sint-Stephanuskerk in hartje Hoeselt. Midden op het kerkplein, naast de Dorpsstraat staat dit prachtexemplaar te stralen! Ik moet eerlijk toegeven dat ik wellicht niet de meest fervente kerkganger ben, maar deze moet je echt eens komen bekijken!

oscarthewissenxios

Het oorspronkelijke gebouw dateert uit de 11de eeuw. Het was toen opgetrokken in de pre-Romaanse bouwstijl. Maar de tand des tijds  heeft op alles zijn invloed, ook op deze kerk. Vandaag is het enige dat je nog kan terugvinden van die bouwstijl de onderste  geleding van de toren die werd opgetrokken uit silex en kalksteen. Het  kerkschip heeft men in 1770 grondig gerenoveerd. De kerk telde echter zoveel trouwe parochianen dat men het nodig vond haar uit te  breiden. Tweemaal zelfs: in 1896 en nog eens in 1930.

Nog niet overtuigd ?! Dan heb ik hier nog een paar argumenten voor je klaar!

Enkele jaren geleden vond men dat het hoog tijd werd om het interieur te herstellen in zijn oorspronkelijke glorie. De vloer werd opgebroken en het prachtige, marmeren, barok hoogaltaar uit 1689 werd blootgesteld. Dit geeft de kerk een zeer authentieke uitstraling. De vroeg-Gotische doopvont die zich op dit hoogaltaar bevindt en nog steeds gebruikt wordt, dateert van ca. 1250.

De kerk biedt u ook nog een mastodont van een orgelkast, pareltjes van biechtstoelen, twee prachtige zijaltaren, een sprookjesachtig koorgestoelte en een mooie communiebank.

Nog steeds niet zeker? Dan heb ik nog één troef achter de hand, waarna u gewoon niet meer op uw bureaustoel kan blijven zitten! In het koor vind je immers een kruisafneming van de hand van onze eigen grootmeester in de schilderkunst, Rubens.

Als kerk- en/of kunstliefhebber kan je onmogelijk nog langer twijfelen. Je moet een kijkje komen nemen in de Sint-Stephanus kerk te Hoeselt! Tot snel!

Oscar Thewissen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio