Toon Eerdekens klaagt plasticvervuiling van Maas aan

Print

Toon Eerdekens klaagt plasticvervuiling van Maas aan

Lanaken -

Aan de Maaskant in Smeermaas heb je een mooi zicht op een prachtig stukje natuur van de Grensmaas. Als je daar bij hoge waterstand een man uit het water ziet kruipen denk je dat je even van je zinnen beroofd bent. Dit kan niet, hier komt toch niemand zwemmen.

De realiteit is echter anders.

In een zwart duikerspak gestoken, komt een man de waterkant opgekropen. Als hij aan de kant is, maken we kennis met de 52-jarige Toon Eerdekens uit Hasselt. Hij is doodop. Nadat we hem geholpen hebben om uit zijn duikerspak te geraken, vertelt hij waarom hij in het water zijn leven riskeerde.

Toon, zo blijkt uit ons gesprek, haat het vele plastic dat door ons gefabriceerd wordt. “Wij gaan een ramp tegemoet”, zegt hij. “Ik wilde van het eilandje waar heel wat plastic vastgeraakt dat met de Maas wordt meegevoerd, een kunstwerk van deze milieuramp maken, door rondom het groen weg te doen en zo ‘het plastic-eiland’ te laten zien in de natuur”.

“Maar ik heb doodangsten uitgestaan”, zegt hij. “Ik ben vanaf de kajaks naar het eiland gezwommen met de stroom mee. Op het eiland aangekomen heb ik afgezien van mijn poging om de bladeren te verwijderen”.

“Omdat ik aan de Belgische kant van het eilandje veel kolken zag, ben ik aan de andere kant het water ingegaan en zo naar de Nederlandse kant gezwommen, met de stroom mee. Aan de Nederlandse kant aangekomen ben ik stroomopwaarts gelopen en ben daar weer in het water gegaan om naar de Belgische kant te zwemmen. Ik doe dat nooit meer want ik dacht dat ik zou verdrinken.Ik heb veel water binnengekregen en ik kan je vertellen dat het niet smaakt”.

Toon heeft een eigen blog (http://plastiek-stop.blogspot.com) , waarop hij de naderende plastic-ramp zichtbaar tracht te maken.

Arnold Roberts


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio