Wortels in Genk: Shopping 1

Print

Wortels in Genk: Shopping 1

Genk -

Met 60 handelszaken onder een dak is de Shopping 1 in Genk het oudste overdekte Shoppingcenter in Belgie. Shopping 1 is niet alleen een begrip in Genk maar ook ver daarbuiten. Maar hoe is de oudste shopping center in Belgie ontstaan en wanneer?

Het Shopping Center l werd opgericht door de groep Bernheim-Outremer Immobiliën en de N.V. Grands Magasins au Bon Marché. Zij besloten het succesvolle Amerikaanse idee, namelijk de vereniging van verschillende winkels in één Shopping Center, in België te proberen. Het zou het eerste Shopping Center in België zijn, dus dit was voor de twee firma’s een enorme publiciteit. Eerst lieten ze een marktonderzoek uitvoeren. Dit werd in heel België verricht door Professor Kenneth C. Levin en dit gebeurde in 1965.

De professor kwam tot de bevinding dat Genk een geschikte plaats was om een winkelcentrum te bouwen. Genk lag in het hartje van Limburg dat toen een groeiende provincie was en waarvan ook de bevolking sterk groeide. Professor Levin onderzocht ook de aantrekkingskracht die het Shopping Center zou hebben op de werkende mensen in en rond Genk. Als potentiële klanten kwamen naast de mijnwerkers ook arbeiders uit talrijke andere industrieën voor. Voornamelijk de arbeiders van FORD, ALZ, HORMANN en HOOKER CHEMICALS. Deze potentiële klanten woonden vooral in de wijken die door de mijnen of door de fabrieken waren opgericht, dus in Genk. Als laatste werden de koopgewoonten van de mensen onderzocht zodat men aan de wensen van de consumenten zou kunnen tegemoet komen. Het marktonderzoek werd positief bevonden en in 1966 trok Bernheim-Outremer naar de gemeente Genk.

Het voorstel werd met veel enthousiamse  onthaald omdat de gemeente al plannen had om de verstedelijking van Genk te bevorderen. De gemeente had voorzien in de bouw van provinciale kantoren, een expo-hal (dit is de Limburghal), een nieuw gemeentelijk centrum en een sportstadium (het Sport-centrum). Een winkelcentrum zoals dit zou zeer goed in het centrum van Genk passen. Als tegenprestatie beloofde de gemeente Genk wegen rond het Shopping Center l aan te leggen zodat het beter bereikbaar was voor de inwoners van Genk, maar ook voor de bewoners uit de omliggende gemeenten. Het plan om een grote verbindingsweg (Europalaan) aan te leggen bestond reeds om de bereikbaarheid te verbeteren.

De opening vond plaats op 28 Augustus 1968.

Later werden er nog 2 Shopping Centrums aangelegd, Shopping 2 en Shopping 3.

Volgende aflevering in de reeks: Het ontstaan en de ondergang van De Limburgse Zoo.

Johnny Godeyne

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio