Rode Duivels verliezen

Print
En of dat een groot wonder mag heten! België heeft zeker niet minder kwaliteit dan Polen of Servië. Wel ontbreekt het de nationale ploeg aan een goed systeem. Het begint in de eerste plaats bij de selectie en de opstelling. Als je met een eerder verdedigend georiënteerd middenveld (Simons-Geraerts) speelt, moet je dat compenseren met aanvallend ingestelde backs en/of wingers. ‘Valse’ backs zoals Vermaelen en Hoefkens zijn eerder centraal gericht en niet gekend omwille van hun aanvallende rushes langs de flanken. Wat zo een erg beperkte (én echte back) Léonard daar centraal nog mag uitvoeren blijft vooralsnog een mysterie.
Aanvallende flanken met acties en voorzetten van de zijkant kunnen ook voor een surplus zorgen. Daarbij kan je denken aan flanken zoals Deschacht/Goor, Pocognoli/Soetaers of Cornelis/De Mul-Chatelle, waarbij je de clubautomatismen nog als extra erbij neemt.

De huidige selectie en ploegopstelling, met ‘valse’ backs en verkeerde wingers (Vanden Borre) kunnen alleen maar leiden tot het spelen van de lange bal en een afwezig gebruik van de flanken. Er is geen plaats voor mannen die een actie kunnen maken of aan spelers die vanaf de flank een degelijke voorzet of infiltratie in huis hebben.

Conclusie: Een vast systeem, met mannen in een goede vorm op iedere positie, met benutte flanken én liefst ‘echte’ flankspelers. Kwaliteit is er genoeg voorhanden, maar deze kunnen gebruiken vergt een andere vorm van coach(ing). In ieder zichzelf respecterend voetballand zouden deze coach en zijn opstelling al lang gewraakt zijn.