Deurwaarder

Print
De feiten in St. Niklaas waar een bejaarde man het leven liet zijn bijzonder te betreuren. Over de reden van het beslag kan men moeilijk discussiëren aangezien we niet de volledige en juiste feiten kennen. Het is best mogelijk dat deze deurwaarder steeds kiest voor de meest menselijke oplossingen tot hij geen andere keuze meer heeft maar anderzijds zijn er ook deurwaarders voor wie de menselijke aanpak niet telt en die alles zakelijk en koel zo snel mogelijk willen afhandelen.
Over het beroep van deurwaarder, een activiteit die in meeste gevallen ook steeds overgaat van vader of moeder op zoon of dochter, zou best wel eens een maatschappelijk debat mogen plaats hebben.
Feit is dat een beslag vele mensen (slachtoffers) meestal raakt en krenkt tot in het diepste van hun gevoelens, al naar gelang de oorzaak van de problemen.
Het gaat over het beslag nemen van goederen waarvoor die mensen soms hard gewerkt hebben en waarop zij trots zijn of er een zekere waarde aan hechten.
Wat het optreden van de betrokken agent(en) betreft, hiervoor kan ik geen enkel begrip opbrengen. Natuurlijk was er de dreiging van de bejaarde met een wapen maar hij is toch ook niet in het wilde weg beginnen schieten. De verklaringen van de deurwaarder "het was hij of wij" vind ik ongeloofwaardig.
Waarom kon de agent en de deurwaarder niet eerder kiezen om zich 'strategisch terug te trekken en dat kenbaar te maken aan de bejaarde. Nadien kon men via gesprekken deze man misschien tot bedaren brengen en hem overtuigen. Nu moest alles vooruit gaan want de deurwaarder was er en die moest zijn werk kunnen doen.
In het verleden is het reeds meer dan eens gebeurd dat de politie zich 'strategisch terugtrekt en dit om geen geweld te laten escaleren of niet uit te dagen. Gewoonlijk gaat het hier dan over confrontaties met allochtonen, nu was het maar een bejaarde man 85 jaar.
Wat is nu dan een mensenleven, dit van een oude van 85 jaar, waard?
Uiteraard zal men de wettige zelfverdediging inroepen maar persoonlijk denk ik dat de betrokken agent(en) niet bekwaam genoeg zijn om een stress situatie goed in te schatten of deze onder controle te houden.
Ik hoop dat de deurwaarder en de betrokken agent er maar eens goed over nadenken of zij zelf op dergelijke manier aan hun einde willen komen, dit alles voor een handvol geld waarvan dan waarschijnlijk nog een groot deel kosten van 'de deurwaarder' zelf waren.
Ik leef meer mee met de bejaarde die het leven liet dan met een deurwaarder die zich bedreigd voelde.