Demotte en condoomcampagne

Print

Genk, 9 november 2006
Aan de Redactie

Mevrouw, Mijnheer
betreft: Minister Demotte en condoomcampagnes

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het aantal bekende SOA van twee naar meer dan vijftig gestegen, waarbij een nieuwe dodelijke aandoening, AIDS in de jaren 80 haar eerste slachtoffers maakte.
Ook het aantal abortussen is sindsdien blijven toenemen. Merkwaardig is dat anticonceptie werd gelegaliseerd om abortus te voorkomen. De beroemde seksuoloog Alfred Kinsey stelde in 1958 al vast dat abortus het meeste voorkwam bij vrouwen die anticonceptie gebruikten. Sinds de legalisering van abortus in 1990 merken we een duidelijke stijging van het aantal tienerzwangerschappen en vooral –abortussen, alle gratis campagnes (condooms, pil, morning-afterpil,) ten spijt. Intussen blijft het aantal borstkankers bij jonge vrouwen verontrustend stijgen.

Ernstige studies geven aan dat het condoom, bij consistent gebruik, het risico op aidsbesmetting gemiddeld voor 85% vermindert. Dat betekent dat condoomgebruik met een HIV-besmette partner nog steeds 15% risico op overdracht van de dodelijke ziekte betekent. Nog lager is de bescherming van het condoom voor andere SOA, maximaal 50%. Voor het HPV (de veroorzaker van baarmoederhalskanker) is een bescherming helemaal nog niet aangetoond. Is er dan toch iets aan de hand met de zogenaamde "preventie"?

Lijkt de nieuwe condoomcampagne van Minister Demotte niet op ofwel zuivere struisvogelpolitiek, waarbij de nieuwe aanbevelingen van de abortuscommissie straal genegeerd worden? ofwel een zoveelste toegeving aan de industrie, met name de latexindustrie.? Deze is maar al te blij dat met ons belastingsgeld zowel haar omzet wordt gegarandeerd als gratis publiciteit gemaakt voor haar (twijfelachtige) producten. Ouders en tieners worden gereduceerd tot robotten die het dictaat van de overheid kritiekloos slikken, vaak tegen beter weten in. Het geslachtsleven wordt door de ideologie van de overheid gereduceerd tot een onbeheersbare drift die blijkbaar totaal gemedicaliseerd moet worden. Dertienjarigen die van overheidswege (misschien zelfs via hun ouders) condooms krijgen worden recht in de strafrechterlijke sfeer geduwd. Seksuele gemeenschap tot 14 jaar is (terecht) verkrachting, en (terecht) aanranding op de zedelijkheid tot 16 jaar. Mag een Minister aansporen om de strafwet zomaar te overtreden?
Als arts kan ik enkel wensen dat de volgende Minister van Volksgezondheid adviseurs kiest die zich niet op sleeptouw laten nemen door duistere lobbygroepen, maar met gezond verstand en wetenschappelijke accuraatheid beslissingen nemen die de volksgezondheid écht ten goede komen. Hiervoor moet worden ingegaan tegen bepaalde maatschappelijke stromingen wanneer deze schadelijk blijken te zijn, zowel voor de lichamelijke als voor de geestelijke gezondheid van de bevolking