Leterme

Print
Leterme

Leterme

De verklaringen van Yves Leterme in zijn interview over Wallonië en Brussel zijn uiteraard juist en correct, ook wat het koningshuis betreft.
Het gebruik van de Nederlandse taal door sommige leden van de monarchie en andere Waalse politici is soms ronduit lachwekkend, gewoon omdat zij de Nederlandse taal niet begrijpen. Zij beperken zich tot het vertalen van hun eigen (Franse) denken naar een schabouwelijk Nederlands.
Hier spreken over een tweetaligheid is gewoon belachelijk.
Natuurlijk voelen al deze Waalse politici zich in hun eer gekrenkt omdat een Vlaams 'boerke' het aandurft openlijk kritiek te geven.
Zij spreken nu over de 'arrogantie' van die Vlamingen en gaan onmiddellijk dreigen met onvoorstelbare (onaanvaardbare) eisen.
Wordt het niet stilaan tijd dat de Waalse arrogantie tegenover Vlaanderen na meer dan 150 jaar stopt?
Was het trouwens ook niet de toenmalige koningin Elisabeth die de Vlamingen 'les paysants' noemde?
Hoe intellectueel dom moeten de Waalse politici niet zijn om te blijven denken dat zij Vlaanderen en de Vlaamse burgers, de meerderheid van de Belgische bevolking, kunnen blijven chanteren en minachten over een taalgrens welke reeds in 1963 democratisch werd goedgekeurd en vastgelegd.
Hun dreiging dat Leterme het als toekomstig premier nu wel helemaal mag vergeten is absurd. Mocht iedere Vlaming van zijn gekozen 'volksvertegenwoordiger', van welke partij ook, daadwerkelijk eisen dat deze voor Vlaanderen doen wat zij moeten doen voor een Vlaamse welvaart, dan komt er geen federale premier meer want dan zou België snel worden opgedoekt.
Het zijn echter veel van deze Vlaamse gekozen volksvertegenwoordigers die Vlaanderen verraden om toch maar aan de vetpotten te kunnen zitten.
Ik hoop dat Yves Leterme over ongeveer negen maanden nog steeds dezelfde taal zal spreken. Pas dan kan en zal ik hem geloven wanneer hij nu zegt dat zijn verklaringen zijn eigen overtuiging (en deze van de CD&V) is waarvan hij in essentie geen woord terug neemt. Hiervoor wens ik hem zeer veel sterkte toe.