Stop de haat

Print
Ruim 20.000 mensen stapten op vrijdag 26 mei, ondanks hondenweer, van de Brouwersvliet in Antwerpen Noord naar het ‘Vlinderpaleis’ op het Zuid. Een overduidelijk teken dat heel veel mensen verdrietig en boos zijn over waar haat en racisme toe geleidt hebben.
Deze stille mars was een steun voor de getroffen families. Hij was eveneens een duidelijke veroordeling van vreemdelingenhaat en zinloos geweld. Net zo goed was deze optocht een signaal naar de gekleurde inwoners van deze stad. Diversiteit is een realiteit. ‘Jullie staan er niet alleen voor, deze 20.000 mensen staan aan jullie kant.’
Maar hoe moet het nu verder? Hoe erg het ook is, indien we niets doen zal binnen afzienbare tijd slechts een vage herinnering blijven aan zowel de verwerpelijke racistische misdaden als aan de stille mars. Welnu, ik zou heel graag een dubbele oproep doen.
Ik was jong in de jaren ’80. Toen droegen we heel veel zogenaamde ‘badges’. Eén van die badges herinner ik mij nog heel goed. Het was in de vorm van een handje dat een stopgebaar maakt. Als tekst stond er op: "'t is mijn vriend, blijf er af" of "ne touche pas, c'est mon ami". Dit waren toen de badges die uitdrukten dat je niet racistisch was, dat je vreemdelingen als je vrienden beschouwde.
Ten eerste aan alle creatieve geesten om een ontwerp te maken dat gebruikt kan worden op pins, stickers, labels, enz… Dit ontwerp zou heel duidelijk moeten uitdrukken dat de drager ervan tegen rassenhaat is, tegen discriminatie, tegen zinloos geweld.
Ten tweede wil ik alle weldenkende mensen oproepen om dit symbool zoveel mogelijk te dragen en te verspreiden. Want pas dan kan de broodnodige boodschap overgebracht worden. Je zal er mee uitdrukken dat je tegen racisme bent, dat je niet zal toestaan dat mensen omwille van hun origine, kleur, afkomst beledigd, gediscrimineerd of gekwetst worden. En wanneer we het doel halen, namelijk dat werkelijk veel mensen de pins dragen, de stickers kleven en de labels opnaaien wordt de boodschap steeds duidelijker. Uiteindelijk kan het in het straatbeeld duidelijk worden dat extreemrechts nog lang niet de absolute meerderheid heeft. De gekleurde mensen, die zich nu helaas maar al te vaak onveilig voelen in onze straten, zullen weten dat ze bij jou niets hoeven te vrezen en dat jij je verantwoordelijkheid zal nemen als er foute dingen gebeuren. En ze zullen weten dat jij geen uitzondering bent.
Lieve mensen, laat de haat niet zegevieren en werp samen met ons een barricade op tegen racisme en zinloos geweld.