Limburg vreest

De provincie Limburg vreest dat ze een hoop Europees geld zal mislopen als 'achtergesteld gebied' . De Vlaamse regering wil namelijk heel Vlaanderen voorstellen als achtergesteld gebied. Omdat Europa niet aanvaardt dat één provincie de exclusiviteit van achtergesteld gebied zou krijgen.

Michel Cremers - Zonhoven

Bovendien heeft Limburg in het verleden niet te klagen gehad. Want de vorige zes jaar ging 98 miljoen euro van de 186 miljoen euro Europese subsidies die in Vlaanderen werden uitgedeeld naar Limburg.

"Ze hebben in Brussel een hoop geld gezien en die willen ze inpikken", vat Sylvain Sleypen (sp.a) het probleem samen. "Vlaanderen krijgt geld van Europa omdat Limburg met een hoge werkloosheid zit. Dat geld komt ons dus toe".

Wat Sleypen hier opwerpt, klopt de dag van vandaag dus niet meer. Hij zal toch weten dat beslissingen van Europa 'heilig' zijn.

Stellen wij hier bij de SP.a-gedeputeerde een beetje het 'eigen volk eerst' principe vast ?

Of de voor Limburg toegekende subsidies altijd 'oordeelkundig' worden en werden aangewend, daar heb ik toch zo mijn twijfels over. Zeker als ik mijn mapje 'dossier LRM en Lisom' met knipsels van alle mogelijke kranten en tijdschriften in, even doorsnuffel.

Misschien zijn bij enkele Vlaamse ministers in Brussel, en niet in het minst bij minister Van Mechelen, na de commotie rond LRM en Lisom, de overtuiging ontstaan dat Limburg de gemeenschapsgelden, niet altijd 'als een goede huisvader' beheerd heeft.

Een flagrant voorbeeld hiervan is dat de afgelopen drie jaar 'zonder offerte', maar wel goed voor een bedrag van 124.985 euro, 16 keer juridisch advies zijn gevraagd aan een Brussels advocatenkantoor, waar ook de zoon van Paul Butenaerts, voorzitter van LRM-dochter Lisom werkt. (HLN 01.03.06.)

Het is een gevolg van de ongelooflijke bestuurlijke 'Kameradenrepubliek'. Volgens Derk Jan Eppink komt Limburg economisch nauwelijks van de grond wegens de vernoemde incestueuze bestuurscultuur. (Knack 25.01.06)

Volgens Jan Peumans (N-VA) kostte het zelfs heel wat moeite om informatie over Lisom los te weken. " Na veel vragen en lang aandringen heb ik dan eindelijk de informatie gekregen over alle studies en adviezen die Lisom de voorbije drie jaar heeft besteld", einde citaat (HBvL 24.03.06)

Ik denk dat de gegeven voorbeelden kunnen volstaan, om aan te tonen dat een beetje argwaan gerechtvaardigd is, tegenover een provincie die door eigen schuld zichzelf een reputatie heeft aangemeten.

Bovendien, vraag ik mij af of Limburg alleen bestaat uit Hasselt. Want wanneer ik het lijstje van de realisaties met Europese steun overloop, stel ik vast dat Herckenrode, Ethias-hal, het Jenevermuseum, het Modemuseum, de Groene Boulevard, allemaal projecten zijn, die in Hasselt gesitueerd zijn.

De uitleg over de Europese subsidies van Minister Keulen in HBvL (24.03.06) bewijst nog maar eens dat heel wat Limburgse gemeenten niet of nauwelijks van de vetpotten van Europa konden genieten.

Maar 20 Limburgse gemeenten konden de voorbije zes jaar op steun rekenen, waarvan er 10 zelfs maar voor de helft van hun grondgebied.

24 Limburgse gemeenten kregen helemaal NIETS. Nu komen alle 44 gemeenten in aanmerking voor Europese steun. Mij lijkt dit rechtvaardiger, ten minste als de 'beslissers' over de projecten, objectieve criteria in ogenschouw willen nemen.

Maar dat een bepaalde Limburgse stad meer dan goed bedeeld is geweest, staat als een paal boven water.