thumbnail: null
thumbnail: null

Yves Leterme

De leiders van CD&V hebben hun kruippakje weer aan. Al in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen beginnen ze de Waalse partijen, de enige die in België echt tellen, op te vrijen met het oog op de wetgevender verkiezingen van 2007. Leitmotiv : “Laat ons gerust België meeregeren. Jullie hebben niets te vrezen. We zijn nog altijd de CVP. We zullen openlijk of verdoezeld, onmiddellijk of op korte termijn, al jullie eisen inwilligen.”

Hubert Spons - Tongeren

De kastijding van de partijafdeling van Schoten omdat ze een gemeentebestuur met het Vlaams Belang niet fanatiek afwijst, past in die campagne. De boodschap van het partijbestuur na dit incident gaat verder dan de lokale politiek. Ze betekent: “Wij, CD&Vers, zijn in de eerste plaats Belgen. We leveren nu daarvan het bewijs op gemeentelijk niveau. We zweren dat u nationaal op ons kunt rekenen in 2007.”

Yves Leterme wil blijkbaar bewijzen dat hij en zijn partij aan alle internationale braafheidsnormen voldoen, want hij roept een buitenlandse krant als getuige op. Zijn verklaringen in de Nederlandse TELEGRAAF zijn echter zo ondoordacht dat men zich afvraagt of hij de nodige bekwaamheden bezit om een nationaal, regionaal of gemeentelijk bestuur te leiden.

1) “Over een racistische partij moet je geen discussie voeren, die moet je gewoon buitensluiten”. Als hij daarmee bedoelt dat zijn partij naar deze nobele regel handelt, liegt hij. En hij weet dat vele Vlamingen weten dat hij liegt. In Vilvoorde heeft Jean-Luc Dehaene indertijd een akkoord gesloten met een paar verwaalste Vlamingen van het FDF.

2) “Het VB zal nimmer deelnemen aan een Vlaamse of Belgische regering. Wat mij betreft nu niet en nooit niet.”

Beseft hij wel wat hij zegt? Het VB zal nooit deelnemen aan het bestuur van een gemeente, van Vlaanderen of van België, zelfs niet als het de volstrekte meerderheid behaalt in die gemeente, in het Vlaamse parlement, of bij de Vlaamse vertegenwoordigers in het Belgische parlement? Hoe denkt hij dat te bereiken? Door Belgisch geweld natuurlijk. Maar waarom geeft hij dat niet eerlijk toe?

Maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. De kardinaal zal de christendemocraten geen penitentie opleggen wegens hun ondemocratische voornemens. En zijn kiezerscorps zal hem niet in de steek laten, want het bestaat bijna uitsluitend uit ongeneeslijke Belgen.