De gierzwaluw, koning van het luchtruim én paradepaardje van Hasselt

Print

De gierzwaluw, koning van het luchtruim én paradepaardje van Hasselt

Runkst

Hasselt -

Afgelopen maandagavond gingen we met een 20-tal enthousiaste natuurliefhebbers, langs straten en pleintjes in Runkst, op zoek naar de gierzwaluwen en hun nestverblijven.

Eerst kregen we een boeiende uiteenzetting via een PowerPoint door Natuurpuntvoorzitter, Jos Coteur.

De stad Hasselt (adoptieouder van de gierzwaluw) heeft kosten noch moeite gespaard om op cruciale plaatsten in de stad én in Runkst nestkasten op te hangen. Aansluitend trokken we met zijn allen door hartje Runkst om dit alles met eigen ogen te aanschouwen.
De sfeer zat er goed in, er werden veel vragen gesteld en we hebben er heel wat van opgestoken. Wisten jullie bijvoorbeeld dat gierzwaluwen geen zwaluwen zijn? Of dat ze met een snelheid van 120 km/uur door het Hasseltse luchtruim scheren (zonder een boete te krijgen!). Dat ze eten, slapen en zelfs paren in de lucht? En dat ze, jammer genoeg, eind juli terug een tocht van 7000 km aanvatten, richting Zuid-Afrika? Wat een boeiende diertjes!
Na de wandeling trakteerden enkele medewerkers van de stad Hasselt ons op een verfrissend drankje. Een mooie afsluiter voor een leuk en leerrijk avondje met dank aan onze luchtacrobaat: de gierzwaluw!

Foto’s van Paulette Gijselings
Mieke Philips
Natuurpunt Hasselt-Zonhoven


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio