Davidsfonds viert Midzomer aan de Geuzendijk

Print

Davidsfonds viert Midzomer aan de Geuzendijk

Bocholt

Bocholt -

Op de langste dag van het jaar organiseerde Davidsfonds Bocholt een wandeling door het natuurgebied langs de Geuzendijk op de grens van Limburg en Noord-Brabant. De Geuzendijk komt aan haar naam doordat de Protestanten uit Weert deze weg gebruikten om in Budel naar de kerk te gaan.

De wandeling begon aan het grensmonument.

In het prachtige voormalige legerdomein en tankpiste begint de natuurlijke begroeiing terug zijn plaats in te nemen (pioniergroei). Na een korte inleiding van gids Gerard, las Ann een mooie tekst voor:
Prehistorische bedenkingen (uit: Zon en kruis- Jacob Streit p11-12)
“Kwaliteit en geestelijke rijkdom van een mens en van de tijd waarin hij leeft zijn echter niet recht evenredig aan het niveau van zijn beschaving. De wereldgeschiedenis laat vaak zien dat met het toenemen van de beschavingsgraad juist een afnemen en een vervlakken van de geestelijke en zedelijk cultuur gepaard kan gaan. Men denkt aan het oude Rome, of aan onze tijd. Wanneer we onder cultuur de creatieve, vormgevende en religieuze potentie verstaan, die zich later via cultus, gebruiken en gewoonten, en het beleven van beelden en symbolen heeft ontwikkeld tot het denken in begrippen, dan moeten we toegeven dat de mens uit de vroege culturen rijk was aan innerlijke belevenissen die hem door het leven droegen, terwijl de uiterlijke beschaving nog zeer eenvoudig was. ‘De mensen uit oude tijden maken nog geen onderscheid tussen het eigen beleven in de ziel en het leven in de natuur. Zij plaatsen zichzelf niet als een afzonderlijk wezen naast de natuur; zij beleven zichzelf in de natuur, evenals zij daarin donder en bliksem, het voortdrijven van de wolken, de loop van de sterren, het groeien van de planten beleven. De kracht die zijn eigen hand beweegt, die zijn voet op de aarde plaatst en laat voortschrijden, behoort voor de prehistorische mens tot hetzelfde gebied als de krachten die ook de bliksem en het voortdrijven van de wolken, kortom alles wat in de buitenwereld gebeurt, veroorzaken.”
Nadien wandelden we verder door het zand naar een duin waar enkele leden van het bestuur een minikopie van Stonehenge gebouwd hadden. Voor we hierover de uitleg kregen, werden we vergast op mede, wijn en frisdrank en heerlijke fruitspiesjes. Nadat honger en dorst gestild waren, vertelde Gerard ons de geschiedenis en de vermoedelijke betekenis van het oeroude monument. Hieruit werd duidelijk dat onze voorouders zeker geen halve wilden in berenhuiden waren, maar al een goede kennis hadden van astrologie, bouwkunde en het belang van de seizoenen voor de landbouw.
Na zonsondergang wandelden we terug en reden we naar het café aan sluis 16 waar er nog gezellig nagekaart werd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio