thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Daguitstap naar Mechelen

Op zondag 22 juni bracht Pasar Herk-de-Stad/Halen een bezoek met gids aan de voormalige Dossin Kazerne. Dit was het Sammellager van de SS, de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 25.484 joden en 352 zigeuners afkomstig uit heel België naartoe werden gebracht en opgesloten door de Duitse bezetter om van daar uit te worden gedeporteerd in 28 transporten met treinwagons naar het concentratiekamp van Ausschwitz-Birkenau.

Ludo Brems

De meesten onder hen kwamen om in de gaskamers, of stierven van ziekte en ontbering. Slechts 5% hebben dit overleefd.

We werden er geconfronteerd met verhalen en beelden van vervolging, discriminatie, angst, apartheid tot gevangenneming, deportatie en uitroeiing. Daarna begaven we ons naar het vrijbroekpark voor de lunch.

Het Vrijbroekpark is een groene long van 50 ha, gelegen aan de rand van de stad Mechelen. De ideale plaats om te wandelen, te dromen op een terrasje, te sporten of bewonderende blikken te werpen op mooie plantencollecties.

De dreven en waterpartijen geven het park een statige indruk, maar het is de rozentuin die het park groots maakt. In 2003 kreeg die tuin, die meer dan 1.000 rozensoorten telt, de prestigieuze ‘Award of Garden Excellence’.

Met de vaste plantenborders, de nutstuin en de dahlia- en fuchsiacollectie krijg je in het Vrijbroekpark ook een stukje Belgische tuinbouwkunst te zien. Na de wandeling door het park en het dijlepad keerden we allen snel naar huis. Want het was trouwens België – Rusland.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio