thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

ECNS "Nacht van de Planeten"

Vrijdagavond 30 mei speelde het weer in ons voordeel en konden we samen met een 60 tal geïnteresseerden genieten van een prachtige sterrenhemel.Op de speelplaats van het Biotechnicum was het om 21 uur verzamelen geblazen voor de “Nacht van de Planeten”.

Chris Janssen

Een vrij uniek moment want we konden die avond zowel de maan als vier van de vijf ( met het blote oog zichtbare) planeten te zien.

De eerste hemelse gast die verscheen was de maan die als een zeer kleine sikkel van slechts anderhalve dag oud aan de horizon verscheen. Met veel enthousiasme werd dit eerste hemellichaam waargenomen door de verschillende (9 in totaal) telescopen en één verrekijker.

Als snel volgden Jupiter, Mars, Mercurius en Saturnus en stonden de kijkers geen moment meer alleen. Bij Jupiter waren de banden en vier van zijn maantjes zichtbaar Saturnus met haar mooie ring liet zich in al haar pracht bewonderen. Mars die opvallend rood aan de nachtelijke hemel stond te pronken was ook in de kijkers een zeer gegeerd object. Alleen Mercurius was moeilijk waar te nemen en kon enkele minuten worden waargenomen door de verrekijker voor ze door de laaghangende bewolking aan ons zicht werd onttrokken.

De zelfbouw sterrenkijkers van het St. Augustinus waren ook aanwezig met op een van de telescopen een camera zodat van de planeten opnames konden worden gemaakt. Via een CCD camera en laptop zagen we de beelden van de planeten verschijnen op het scherm.

Alles bij elkaar een zeer geslaagde avond met een diversiteit van telescopen: een verrekijker (11 x 80), twee lenzenkijkers (5 en 7 cm diameter), drie newton spiegelkijkers (11 cm diameter), een lenzenkijker (diameter 15 cm), een newton spiegelkijker (25 cm), een Dobson spiegelkijker (27 cm diameter) en een kutter telescoop (spiegel 14 cm diameter).

Het ECNS dankt het Biotechnicum voor de locatie, het St. Augustinus voor hun zelfbouw telescopen, alle medewerkers voor hun inzet en de bezoekers voor hun enthousiasme.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio