ECNS kondigt mogelijke meteorenzwerm aan

Het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde in Bocholt maakt op haar website melding van de mogelijkheid om meteoren (in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd) te zien tijdens de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 mei. Dan passeert de Aarde namelijk door de restanten van komeet 209P/LINEAR.

Bart Achten

Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Daarom is het moeilijk om het juiste tijdstip en locatie te voorspellen.

Toch verwacht men in onze streken 25 tot 100 meteoren per uur te kunnen waarnemen. Je moet er wel wat voor over hebben want het beste uur om te kijken is rond de klok van 02u45. Toch kan je in de uren ervoor en erna ook meteoren zien. Tot 02u45 neemt het aantal meteoren toe. Daarna daalt het aantal en zal de hemel ook langzaam lichter worden. Dan zal het ook moeilijker worden om meteoren waar te nemen.

Het blijft evenwel afwachten of de meteorenzwerm al dan niet voor spektakel zal zorgen. Er zou weinig te zien kunnen zijn, maar er is ook altijd een kans op veel meteoren en zelfs vuurbollen. De enige manier om dit te weten te komen, is op een donkere plek je ligstoel te plaatsen en languit naar de noordelijke hemel te turen. En mocht het tegenvallen, dan kan je toch nog genieten van een prachtige sterrenhemel. Meer informatie over deze meteorenzwerm vind je op de website van het ECNS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer