IT-studenten PXL werken aan internationaal securityproject

Print

IT-studenten PXL werken aan internationaal securityproject

Hasselt -

Acht landen vertegenwoordigd op intensief Erasmusprogramma in Setúbal - Portugal

Steganography and Digital Investigations: onder die noemer werkten studenten van de bacheloropleiding toegepaste informatica van de PXL twee weken samen met studenten uit acht landen in het kader van een intensief Erasmusprogramma.

Hoe zorg je er in onze informatiemaatschappij voor dat gegevens en informatie op een veilige manier gevrijwaard blijven van misbruik en fraude? Dat was de probleemstelling van het project. Rond dit brede thema werkten internationale groepjes informaticastudenten verschillende deelaspecten uit. Zo werd bijvoorbeeld het ethische aspect onder de loep genomen: hoe gaan we om met informatie en hoe belangrijk is een gedragscode voor gebruikers? In een intensieve case voerden de studenten ook een forensische analyse uit op de pc van een hypothetische terreurverdachte. Ze gingen op zoek naar verborgen bestanden en kraakten wachtwoorden.

De groepjes werden multicultureel samengesteld, met deelnemers uit Spanje, Portugal, Turkije, Oostenrijk, Finland, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk en België. Er werd bewust voor gekozen om geen enkel groepje te vormen met meer dan één deelnemer uit dezelfde instelling. Als je een algemene, internationaal gedragen ‘security practice’ wil uitwerken, dan merk je al gauw dat de ethische grenzen – wat is aanvaardbaar en wat niet? – voor elk land en elke cultuur toch wel lichtjes anders liggen. Vandaar de nood om in de samenstelling van de groepjes een goede balans te zoeken tussen de verschillende nationaliteiten en culturen. Op die manier leerden de studenten elkaar en elkaars cultuur en taal ook beter kennen en appreciëren.

Naast het projectwerk kwamen uiteraard ook tal van culturele en sociale activiteiten aan bod.

*This project has been funded with support from the European Commission.
This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein*


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio