Davidsfonds bezoekt basiliek van Susteren en ontdekt Schoën Zitterd

Print

Davidsfonds bezoekt basiliek van Susteren en ontdekt Schoën Zitterd

Bocholt -

Voor onze jaarlijkse culturele uitstap, op 18 mei, reden we naar Limburg. Niet dat van ons, maar het sinds 1839 afgescheurde stuk gemeenschappelijke geschiedenis, nu van Nederland.

Susteren, net als Aldeneik aan de andere kant van de Maas, een kleine plaats maar met een nog groter religieus verleden.

Een prachtige kerk, onlangs door Benedictus XVI tot basiliek verheven is het pronkstuk van dit verleden. Romaans, gerestaureerd dat wel, maar de oorspronkelijke afmeting werden gerespecteerd. We bewonderden ze op, onder en boven de grond, met uitleg van gedreven gidsen. Suestra, een verleden dat teruggaat tot de vroege middeleeuwen, met echte heiligen, een stift met zusters en adellijke dames. Het was een heel belangrijke plek voor de ontwikkeling van onze streken, onder Lotheringen tot aan de Franse revolutie, toen alles veranderde. Gelukkig werd de kerk einde 19e eeuw gered van verval.

Dat, en nog veel meer hoorden en zagen we in Susteren, net over de grens in Maaseik, een aanrader.

Het middagmaal nuttigden we in de zon, op de markt ik Sittard, heerlijk, die asperges.

Sittard, ondertussen één stad met Geleen, een dikke 90.000 inwoners, is voor veel mensen in onze regio nog zo een onbekende parel en dat maar op 15 minuten van Maaseik. Bruisend van leven, industrie, cultuur, mooie winkels. Wie mooi Maaslands dialect wil horen: zoek niet verder.

Geen bisschopsstad, maar wel met vier kerken. Onze gids, een kranige dame op leeftijd, met motivatie van een twintiger, leidde ons letterlijk rond en in het centrum. Verhalen van oude straatjes, een heus ondergronds versterkt fort, gevechten, Ursulinen, Dominicanen, tuinen en parken. Een basiliek met een interieur zoals u het nog nooit zag in een kerk, Jo Erens en ... Toon Hermans natuurlijk.

De tijd was te kort voor de Pauluskerk, maar ik ga alleszins nog een bezoek brengen aan "Schoën Zitterd". U toch ook?

Op een terrasje op de markt sloten we deze fijne uitstap af. Een mens hoeft niet ver te gaan,

Gerard Corstjens


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio