Denkavond over coöperatieve bedrijven in Oude Gevangenis

Op dinsdag 13 mei was Dirk Barrez te gast in de Oude Gevangenis van Hasselt, op uitnodiging van de vormingsorganisatie Het Genootschap De Volle Maan. De Universiteit voor het Maatschappelijk Belang speelde gastheer in het auditorium Louis Roppe.

Dirk Barrez is de auteur van het zopas verschenen boek "Coöperaties-hoe heroveren we de economie?

FELIX BERGERS

". Het was de bedoeling dat hij de avond aan de gang trok met een uiteenzetting over coöperatieven als stap naar een rechtvaardiger economie.

Uit zijn verhaal bleek dat coöperatieven beter in staat waren om de recente crisis te doorstaan. Maar hij zette ook uiteen hoe de coöperatieve beweging aan een andere wereld bouwt: democratisch zelfbestuur, meer aandacht voor fair trade en bio, kortom: een verduurzamende economie. In Zwitserland is de grootdistributie grotendeels in handen van de coöperaties Coop en Migros: bedrijven die een verhaal met waarden brengen, gaande van transport per trein en anders bankieren tot sociale samenwerking met katoenproducenten in Tanzania en India. Wereldwijd is trouwens 1 miljard mensen lid van een coöperatie.

Na de pauze mochten de 30 bezoekers zich mengen in een interessante gedachtewisseling. Enkele discussiepunten: moet de coöperatieve beweging terug op een ideologisch verhaal gebouwd worden, of gaat het veeleer om een veelkleurig discours? Passen zorgactiviteiten binnen dit denkmodel? Kunnen de nieuwe sociale media de coöperatieve beweging versterken? Hoe kunnen we in Hasselt startblokken plaatsen voor coöperatief ondernemen?

Foto genomen door Jo Creten.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio