Spannende apotheose Limburgs schaakseizoen

Op vrijdag, 16 mei eindigde de 67ste Limburgse Interclubcompetitie. Zoals de traditie het al jarenlang wil, werd deze slotronde gemeenschappelijk gespeeld in het KA+ Hasselt. Ook nu weer had de Hasseltse thuisploeg O'Kelly alles in het werk gesteld om allen zo goed mogelijk te ontvangen.

Robert Pools

Er stonden 19 ontmoetingen geprogrammeerd en er was ook een (thuis)ploeg die bye was, in totaal dus 156 schakers, bijgestaan door de nodige begeleiders en sympathisanten.

In eerste afdeling stond met Genk 1 - Eisden 1 de topper geprogrammeerd tussen de nrs. 2 en 1, terwijl NLS 1 ook nog kampioen kon worden. Na een spannende strijd won de leider met 7-9 en hierdoor deed de uitslag van NLS 1 (dat met 10-6 van Leopoldsburg 1 won) er niet meer toe: Eisden 1 dus kampioen met twee bordpunten meer dan NLS 1 en vijf meer dan Genk 1. MSK-Dilsen 1 degradeert na één jaar eerste afdeling terug naar tweede afdeling.

In tweede afdeling was het zowaar nog spannender, zowel voor promotie als voor degradatie. Vooraf telde Eisden 1 één bordpunt meer dan Tessenderlo 1 en twee meer dan NLS 2. Tessenderlo 1 verloor haar laatste wedstrijd en werd uiteindelijk derde. Omdat NLS 2 niet meer bordpunten bij elkaar sprokkelde dan Eisden 2, bleef het verschil even groot en werd Eisden 2 kampioen voor NLS 2. Genk 2 droeg bij aanvang van deze slotronde de rode lantaarn, nipt voorafgegaan door Landen 2 en Diepenbeek 2. Maar in deze laatste ronde wist Genk 2 voldoende punten te scoren om deze twee ploegen voor te blijven. Hierdoor degraderen Landen 2 en Diepenbeek 2 naar derde afdeling.

In derde afdeling Noord was er geen spanning meer: Hasselt 3 was bye en was al voor deze ronde zeker van de titel. In de Zuid-reeks konden nog twee ploegen promoveren. Alhoewel Vlijtingen een topper moest spelen tegen de nr. 3 (St.-Truiden), kon de titel hen toch moeilijk ontgaan. Toen ze dan ook nog een bordforfait kregen, was de titel een feit.Tot volgend seizoen voor opnieuw een spannende competitie!

(bron: Luc Cornet)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio