thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Verslaggeving

Van 26 december tot 29 december 2005 bracht de krant De Standaard een 'KERSTESSAY 2005' uit met als auteur Luc Huyse, emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Dit in aanloop naar een boek van hem dat in 2006 bij uitgeverij Van Halewijck verschijnt en handelt over de omgang met een pijnlijk verleden.

M. Cremers

Vooral deel twee blijft mij bij hangen, met als titel :" Wat de pers niet laat zien, is niet gebeurd."

De auteur vergelijkt 'ondermeer' de verslaggeving over de schokkende gebeurtenissen op 11 september 2001 in New York en Washington en de gebeurtenissen, zeven jaar eerder in Rwanda, waar 90.000. mensen werden afgeslacht. Het intrigeert hem waarom over Manhatten wel uitvoerig bericht wordt - een bombardement van woorden en beelden - en over Kigali nauwelijks.

Huyse heeft om alles terug in herinnering te kunnen brengen de kranten van toen geraadpleegd.

Ik citeer :" Ik heb vier Vlaamse kranten van de maanden april, mei en juni 1994 herlezen. Mediargus, de digitale persdatabank, leverde zicht op Het Belang van Limburg en op wat nu De Tijd heet. Voor De Standaard en De Morgen was een bezoek aan de Leuvense universiteitsbibliotheek nodig.

De aandacht voor Rwanda ebde vlug weg. Alhoewel de onlusten nog meer dan tachtig dagen aanhielden. Alleen Het Belang van Limburg blijft tot ver in mei geregeld rapporten.

Tot daar mijn inleiding om te komen tot datgene waarover ik het in deze lezersbrief eigenlijk wil hebben.

Ik zou als titel kunnen gebruiken :" Wat de pers wel laat zien, is niet altijd geloofwaardig of betrouwbaar"

Want niet alleen de veelvuldigheid van de verslaggeving over een bepaalde zaak is belangrijk. De 'nauwkeurigheid' van die verslaggeving is minstens zo belangrijk.

En daar wil ik de geïnteresseerde lezer een staaltje van laten zien en horen. Met statistieken is natuurlijk alles te bewijzen, maar soms loopt het toch de spuigaten uit.

Op de portaalwebsite voor journalisten : http://www.journalinks.be vind je een journalistiek carblog dat handelt over statistiek.

Op de carblog loont het de moeite om het stukje "Belga kent foutenmarge niet", eens door te nemen.

Met volgende webadres kom je onmiddellijk ter plaatse http://www.journalinks.be/gespot/car/index.htm#20051223a .

De vermelde berichtgeving met zijn journalistieke steekspel is voor mij, als argeloze (sic) 'nieuwsconsument' toch maar misleidend.