KVLV en LG hebben ‘Rendez-vous met de Westhoek’

Print

KVLV en LG hebben ‘Rendez-vous met de Westhoek’

Peer -

N.a.v. de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ kop koffie en een croissant in bistro Kaaizicht in Nieuwpoort. Van daaruit nam Miguel, onze voortreffelijke gids, ons mee naar het sluizencomplex met uitzicht op het Albert I-monument. Hier vernamen we wat de aanzet was van deze 4 jaar durende wrede oorlog.

Waarom de frontlijn precies in deze regio tot stilstand kwam, hoe men er toe kwam om de ijzervlakte en het daarbij horende landbouwareaal onder water te zetten om zo de vijand tot stilstand te dwingen en wat de gevolgen daarvan waren voor de landbouw in deze prachtige streek.

Daarna ging het richting Vladslo voor een bezoek aan een Duits militair kerkhof met het beroemde beeldhouwwerk ‘Het treurende ouderpaar’ van kunstenares Käthe Kollwitz. Na een heerlijke lunch met zicht op de IJzertoren, ging de tocht verder richting Oeren. Daar werd op de Belgische militaire begraafplaats aandacht besteed aan enkele bijzondere graven en de betekenis van de verschillende symbolen op de grafzerken. We hielden halt aan de Dodengang in Diksmuide en liepen door het loopgravenstelsel. Op dit laatste stukje Belgisch front uit WOI hielden Belgische troepen 4 jaar lang stand tegen de vijand.

Er waren 2 rode draden die doorheen het programma liepen: landbouw en de vrouw. De vrouw als lijdende moeder, troostende vrouw en de vrouw die het verschil maakte. Zo hoorde we verhalen van wetenschapper Marie Curie die met één van de eerste röntgenapparaten langs het oorlogsfront trok, Koningin/verpleegster Elisabeth die niet alleen een hospitaal oprichtte, maar ook een school voor frontkinderen en spionne Magda Knockaert
De dag werd afgesloten in Ieper onder de Menenpoort. Daar houdt elke dag om 20u het dagelijkse leven letterlijk even halt. Het verkeer wordt door de politie stilgelegd, er worden kransen neergelegd en enkel klaroenspelers blazen de ‘Last Post’ als eerbetoon aan de gesneuvelden. Dit indrukwekkende ‘kippenvel’ moment mocht zeker niet ontbreken op deze geweldige reis.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio