Truienaar vliegt 60 jaar in Weelde

Print

Truienaar vliegt 60 jaar in Weelde

Sint-Truiden -

Alhoewel de titel van dit artikel suggereert dat Truienaar André Jansens gedurende 60 jaar in Weelde vliegt, is dit slechts gedeeltelijk waar.
In feite beschrijft hij in het boek '60 jaar vliegen in Weelde' samen met zijn broer Dirk de historiek van het reservevliegveld van Weelde, hun geboortedorp.

De vliegactiviteiten van de Thunderjets van Kleine Brogel verstoren in 1954 voor de eerste maal de rust van de stille Antwerpse Kempen. Dit is voor André de aanleiding om militair piloot te worden. Sedert 1974 woont hij in Sint-Truiden, zowat het geografische centrale punt van de vliegbases waar hij actief is. Tijdens zijn loopbaan is hij als Kolonel Vlieger Stafbrevethouder ondermeer korpsoverste van Kleine Brogel van 1989 tot 1992.
Dirk wordt met al het vliegtuiggeweld een fervent modelbouwer en een gepassioneerd vliegtuigspotter.
Het vliegveld van Weelde treedt in de loop der jaren regelmatig op als oefenlocatie voor heel wat smaldelen. Het blijft tot op heden het oefenterrein voor zowel Belgische als buitenlandse eenheden.
Beter gekend zijn wellicht de zweefactiviteiten van de Luchtkadetten, de Kempische Aero Club en de Vlaamse Zweef Academie die er al geruime tijd hun vaste stek hebben.

De jongste decennia stonden vooral de NAVO-loodsen er in de kijker, die de grootste tweedehands markt ooit van militair materieel onderdak verschafte.
Beide auteurs schetsen de historiek van het vliegveld in hun rijkelijk geïllustreerd boek van 336 bladzijden. Het is een vlucht door de tijd die bevestigt dat men in Weelde vliegt in weelde.

Bijschrift bij foto: Dirk, links, verwelkomt André na zijn laatste vlucht in oktober 1998 met de Fouga Magister MT-13 in de kleuren van de legendarische Rode Duivels.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio