thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Droomboom gaat internationaal !

Een delegatie van 9 jonge Britse scholieren en 2 begeleiders is 14 dagen naar het Centrum voor Volwassenenonderwijs van Heusden-Zolder afgezakt voor een internationale stage rond passiefhuis en isolatietechnieken.De groep technische studenten van “DEARNE VALLEY COLLEGE” uit Rotherham (regio van Sheffield) komen uit verschillende beroepscategorieën, schrijnwerkers, stukadoren en algemene technische vakken en zijn allen tussen 16 en 18 jaar oud.

Driesen-Ramakers Rita

Dit uitwisselingsproject kadert binnen het concept van de “European Mobilities” waarbij groepen jongeren, zowel technische studenten als jong professionelen, een ervaringsgericht programma op maat aangeboden krijgen om te proeven van vernieuwende technieken en verschillende werkwijzen over de landsgrenzen heen. Naast het Technisch programma is er ook aandacht voor culturele en taalkundige ervaringen in het gastland. Zo is er naast het theoretisch gedeelte een werkstage voorzien, zijn ze het productieproces van glaswol gaan bekijken bij KNAUF insulation en zijn ze bouwkundig in de toekomst gaan kijken bij “Living Tomorow” maar was er ook tijd voor een bezoekje aan het Mijnmuseum, het slagveld van Waterloo en het Gallo-Romeins museum. Uiteraard kon een rondleiding op CVO’s eigen passieve school in constructie en een bezoek aan het Centrum Duurzaam Bouwen niet ontbreken.

B&E together ltd. promoot deze projecten al enkele jaren in België en heeft het CVO van Heusden-Zolder gevraagd om het programma passiefhuis en isolatietechnieken op poten te zetten. Ondertussen is deze opleiding al ruim 3 jaren op regelmatige basis georganiseerd door het CVO, maar met deze groep is er een nieuwe wind komen waaien. Elke deelnemer krijgt binnen het programma de mogelijkheid om enkele dagen in een bestaand bedrijf mee te draaien wat vaak inhoud dat de groep verdeeld wordt en dat verplaatsing soms complex wordt voor deze buitenlandse studenten aangezien ze zelf niet over een vervoersmiddel beschikken hier in België . En daarom heeft het CVO besloten om zelf een relevante werf te zoeken om een reële werksituatie te realiseren.

De link naar het project “de Droomboom” werd dan ook snel gelegd. Een groep enthousiaste ouders en sympathisanten willen vanuit de tot voor kort leegstaande schoolgebouwen in de St. Maartenlaan te Berkenbos, een buurtversterkende werking uit de grond stampen. Door het hoofdgebouw te vernieuwen en energie-efficiënt te maken komt er plaats vrij voor naschoolse activiteiten voor de kinderen van de naburige scholen. Zo is er reeds een mooie samenwerking met de academie beeldende kunsten van Heusden-Zolder en werkt men momenteel ook aan een laagdrempelige muziekgerichte activiteit voor kinderen. Mogelijk zou het gebouw een turnlokaal voor de kleuters kunnen huisvesten en zelfs lokalen ter beschikking willen stellen voor nieuwe initiatieven die buurtversterkend werken.

Gedurende 4 dagen hebben de jonge Britten kennis kunnen maken met onze isolatietechnieken door een deel van het dak van dit schoolgebouw aan te pakken. Zo werd er een deel van het hellende dak en de opstaande muren op zolder geïsoleerd volgens de regels van de kunst, en werd er een draagstructuur voorzien waarop later gipskartonplaten kunnen bevestigd worden.

De jongeren waren enorm enthousiast aangezien ze, naast het aanleren van de correcte isolatietechnieken, ook effectief bijgedragen hebben aan een maatschappelijk relevant project.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio