Stadsbestuur geeft jongeren de kans om EHBO aan te leren

Print

Stadsbestuur geeft jongeren de kans om EHBO aan te leren

Lommel -

Elk week opnieuw staan er weer berichten in de krant. Een voetballer krijgt een hartstilstand op het voetbalterrein. Een jongen van 14 jaar zakt ineen tijdens het joggen en overlijdt later in het ziekenhuis. Die dagelijkse voorvallen bewijzen de noodzaak om iedereen de basiskennis van reanimeren en EHBO bij te brengen.

Onder het motto “jong geleerd, oud gedaan” wil het Lommelse stadsbestuur de jonge Lommelaars de kans bieden om een korte praktische opleiding te volgen.

“Immers wie snel kan optreden na een ongeval, voorkomt vaak erger”, benadrukt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Tussen het tijdstip van het ongeval en de eigenlijke medische verzorging door de artsen verloopt er dikwijls nog heel wat tijd. Om te voorkomen dat de toestand van een ongevalslachtoffer in deze tijdsspanne beduidend verslechtert, is eerste hulp bij ongevallen onmisbaar.”

Eerste hulp verlenen is trouwens best makkelijk. Het gaat dikwijls om kleine, eenvoudige handelingen: een brandwonde afkoelen onder de kraan, een bloeding onder controle houden met een drukverband... Tijdens de cursus zullen onze jongeren ook leren reanimeren en defibrilleren.
De laatste lesweek van het schooljaar is traditioneel een moment waarop leerkrachten volop bezig zijn met de deliberaties. Een mooi moment dus om de Lommelse scholen de kans te bieden om tijdens die week hun laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs te laten deelnemen aan een gratis opleiding EHBO en reanimeren/defibrilleren.

De lessen worden gegeven door de Lommelse brandweer in samenwerking met het Rode Kruis. De opleiding zal ongeveer een 2,5 uur in beslag nemen. Naast een theoriegedeelte met als thema’s EHBO, het noodnummer 112 bellen, reanimeren en het gebruik van een AED/defibrillator (die op 2 plaatsen in Lommel beschikbaar is voor het publiek: aan het politiekantoor en de Soeverein Arena) komt de praktijk aan bod met oefeningen.
Begin april kregen alle Lommelse scholen een uitnodiging in de brievenbus om zich in te schrijven voor deze opleiding. “De directies reageren zeer enthousiast op het voorstel en de inschrijvingen zijn gestart. In functie van het aantal inschrijvingen zullen bijkomende praktische afspraken worden gemaakt met de deelnemende scholen,” zegt burgemeester Vanvelthoven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio