Unieke tractoren op toegankelijke Erfgoeddag

Print
Unieke tractoren op toegankelijke Erfgoeddag

Unieke tractoren op toegankelijke Erfgoeddag

Riemst -

‘Grenzeloos’ is thema voor 14de erfgoeddag op zondag 27 april.
Opvallend veel aandacht voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking, op deze jaarlijkse Erfgoeddag. Net zoals in heel Vlaanderen, is ook in Riemst, het thema ‘Grenzeloos’.

Marina Pauly, schepen van Cultuur en Toegankelijkheid: “Via dit evenement willen we het goede voorbeeld geven.

We willen verenigingen oproepen om in de toekomst meer na te denken over het toegankelijkheidsaspect bij de voorbereiding en organisatie van evenementen.”

Wie een beperking heeft, moet –net als iedereen- in staat zijn om optimaal van de Erfgoeddag te kunnen genieten. Dat vindt het gemeentebestuur en het nam daarom een aantal initiatieven, na overleg met de Gehandicaptenraad.

Marina Pauly, bevoegd schepen: “We plaatsen op de 2 locaties waar een activiteit plaatsvindt mobiele toiletten voor personen met een beperking. We willen zo een praktijkvoorbeeld geven aan verenigingen. We vragen hen tegelijk ook om in de toekomst meer in te zetten op toegankelijkheid bij de organisatie van hun evenementen: een vlotte (of bredere) inkom, één of meerdere parkeerplaatsen én een mobiel toilet voor personen met een beperking. Een vereniging die aan deze voorwaarden voldoet, kan zo tot (maximum) 300 euro subsidie, toegekend door de Gehandicaptenraad, ontvangen.”

Daarnaast wordt in de kerk van Zussen een ringleiding voorzien. Zo'n ringleiding filtert storend geluid waardoor slechthorenden met een hoortoestel de toespraken en het optreden van de koperensembles ongestoord kunnen volgen.

Het programma:
In Riemst kan je naar 2 activiteiten:
St.-Genovevakerk, Zussen: permanente tentoonstelling over het missiewerk van Mgr. Trudo Jans (uitgewerkt door de Parochieraad van Zussen). In 8 fragmenten wordt zijn levensverhaal verteld. De officiële opening van deze tentoonstelling vindt plaats om 10.00 u. Om 15.00 u. wordt het leven van Mgr. Trudo Jans visueel voorgesteld. De koper-ensembles van de twee Zussense harmonieën luisteren dit gebeuren muzikaal op.
Op het kerkplein: doorlopend pannenkoekenterras.

Unieke verzameling tractoren: Tongersesteenweg 163, Herderen: op een overdekte binnenplaats stelt de familie Peumans unieke oude tractoren en machines tentoon.
Beide tentoonstellingen zijn gratis en doorlopend te bezichtigen van 10.00 u. tot 18.00 u.

Verengingen die meer informatie willen over het toegankelijk maken van hun evenement kunnen terecht Anita Tans, secretaris van de Gehandicaptenadviesraad - tel. 012 44 09 12 of anita.tans@riemst.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio