Milieu en natuur op Heikamp

Print

Milieu en natuur op Heikamp

Maasmechelen -

De kinderen van Internaat Heikamp zijn dol op de natuur. Dat laten ze telkens weer zien als er iets gedaan wordt over of met de natuur. Dit jaar is dat al heel wat.
De wereldwaterdag, die ons leert dat de kringloop van drinkwater niet zomaar iets is waar we alleen maar gebruik van moeten maken en niets voor terugdoen.

De dikketruiendag leerde ons dat we de verwarming gerust wat lager kunnen zetten, als we ons maar gepast kleden volgens de temperatuur. We doen dit omdat we willen weten en leren hoe we op de juiste manier omgaan met energie, water, lucht, grondstoffen, de natuur in het algemeen. De natuur is er voor iedereen, daar kunnen we niet omheen.

De laatste groentjes van het vorige seizoen zijn geoogst en er is heerlijke stoemp van krulkool en savooi met worst mee gemaakt. Heel smakelijk hebben we samen gegeten! Omdat we nu weten dat 85% van de planten en dieren om ons heen niet meer zullen bestaan als de bijen en vlinders zullen verdwijnen en dat zonder bijen we geen fruit meer kunnen eten, staken wij de handen uit de mouwen samen met Natuurpunt. We bouwden een echt insectenhotel, geheel met hergebruikte materialen. We leerden dat de solitaire bijen die in zulk een hotel komen wonen geen steekbijen zijn. Ze moeten immers geen nest verdedigen. Van de 20.000 soorten bijen zijn er maar enkele die steken! Als wij ze niet pesten, steken ze niet ( het zijn net mensen). Vlakbij ons insectenhotel zijn we nu bezig met het maken van een bloemenweide. Zo hebben de insecten het voedsel dichtbij huis. Ook op andere plaatsen op ons domein zaaiden we bloemenweiden. Zo kunnen we overal bloemetjes zien en ook al eens een bloempje plukken.

En we wonnen ook met het project “Zie ze groeien”, zodat we een meterbak extra hebben . De kinderen van de eerste graad hebben hem alvast gevuld met grond en mooi ingezaaid zodat de natuur en de tijd nu hun deel van het werk kunnen doen. Als alles naar wens verloopt zullen we op het einde van dit schooljaar zelfs een heerlijke barbecue kunnen doen met onze groentjes en aardappeltjes uit eigen tuin, en heerlijke gegrilde kippenbout.

Tekst: Patrick Bambust
http://www.internaat-heikamp.be/


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio