De Mysteries van de Holsteen, een relaas van sagen en verhalen over Zonhoven

Print
De Mysteries van de Holsteen, een relaas van sagen en verhalen over Zonhoven

De Mysteries van de Holsteen, een relaas van sagen en verhalen over Zonhoven

Zonhoven -

103. De Bulgaarse link van de Holsteen.

Nu we hier in de Donauvlakte tegen het Balkangebergte ons extasiëren over de natuurpracht, de uitgestrektheid van het landschap in weelderige lentepracht, herinner ik mij, als was het gisteren, hoe grootva vertelde over de Thracische koning-priester aan de Zwarte Zee en het latere tsarenrijk.

"Er is een tijd geweest, Mènke, dat de Holsteen qua bekendheid over heel Europa, heel veel te danken had aan het feit dat zijn ongekende geneeskundige kracht, Boris I de Majestueuze op het nippertje van de dood redde."
"Tiens, grootva, was de Holsteen dan internationaal bekend?" probeerde ik schrander te repliceren.
"Niet altijd, maar toen ging het nieuws ook veel trager en moest het ook van enorm belang zijn om verder bekend te raken dan binnen de landsgrenzen. Aanvankelijk was de belangrijkheid van de Holsteengeheimen dan ook zeer regionaal, maar door de internationalisering van de handel na de middeleeuwen en de ondernemingszin van de Zonhovense handelaars, werden ook op verre beurzen meer en meer de geheime krachten van de Holsteen bekend. Zo was op een dag Mercantus Sofus - een gelatiniseerde naam zoals het in die tijd de gewoonte was - van Zonhovenaar en handelaar So van Sofie van Tjong op de internationale handelsbeurs van Skopië in Macedonië, hét handelscentrum bij uitstek in die tijd. Daar trof hij de handelsgezant van de Bulgaarse tsaar. In dat buurland Bulgarije was de algehele stemming aan het Bulgaarse tsarenhof al geruime tijd beneden nul, want de verafgode tsaar was doodziek en het ganse volk was terneergeslagen. Geen enkel feest werd meer gehouden, geen enkel huwelijk meer afgesloten, geen enkele geboorte meer gevierd. Nu had Mercantus Sofus altijd als hij op reis was, geneeskrachtig stofpoeder van de Holsteen bij zich en bood hij zich aan om de tsaar te helpen. De handelsgezant was enthousiast en mobiliseerde meteen de snelste koeriers om Sofus naar het hof te begeleiden. Hij zond alvast ijlbodes vooruit om het blijde nieuws te melden dat er mogelijk een Zonhovense heler, een middel had om te helpen." Tunke Stes keek heel even in het rond, schouwde het opgekomen publiek in de ogen; ze stonden rijendik ademloos te wachten op wat komen zou ....
"Toen So van Sofie van Tjong bij de vorst binnenkwam, voelde die zich al meteen verbeteren, alleen al door de aanwezigheid van het krachtig poeder, en toen So neerknielde bij de grootvorst en een beetje van het poeder rondstrooide op zijn handpalmen, voelde hij meteen de kracht weer opborrelen en sprong hij meteen uit het bed en gaf instructies voor het grootste feest dat ooit zou plaats hebben in Bulgarije. En zo is So tot op heden nog steeds de enige Zonhovenaar die ooit verheven werd in de grootorde van de Bulgaarse adel, net zoals Boudewijn van Vlaanderen de enige Vlaamse graaf was die de dood vond in een cel in Vileko Târnovo.

vanuit Elena, Bulgarije 15 april 2014

(wordt vervolgd)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio