EPN-Limburg houdt workshop over Ebru-kunst

Print

EPN-Limburg houdt workshop over Ebru-kunst

Genk -

Afgelopen zaterdag 19 april organiseerde European Professionals Network (EPN) voor Limburgse professionals ten huize Vuslat vzw in Genk, onder begeleiding van kunstenares Müge Gürsoy, een workshop over de Ebru-kunst of een andere benaming voor de kunst van het papiermarmeren.

Dit is een methode om kunst te maken op een natte waterige ondergrond dat vervolgens op een stuk papier wordt gedrukt.

Met meer dan 10 jaar praktische ervaring in het schilderen van de Ebru-kunst legde Mevr. Gürsoy, tevens kunstenares in de Ebru-kunst en keramiek, aan zo’n twintigtal deelnemers eerst de basisprincipes van de Ebru-kunst uit, waarop ze vervolgens toonde hoe dergelijke kunst gemaakt wordt. De werkwijze kan als volgt worden samengevat: het marmeren wordt eerst gedaan in een ondiepe bak met gomwater, waarop verf wordt aangebracht door middel van een kwast of pinnetje. Met behulp van pinnen, kammen en waaiers kan de verf in verschillende lijnen en figuren worden getrokken. Pas als het patroon op het gomwater naar wens is, wordt het papier er diagonaal op gelegd. Het papier wordt vervolgens gehangen of gelegd om te drogen, waarna het onder een drukpers wordt gelegd om het papier glad te maken. Deze kunst zou ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan zijn in China, maar verspreidde door de eeuwen heen naar Japan, India, het Perzisch gebied en uiteindelijk naar Turkije.
Na afloop van deze leerrijke workshop waren de reacties van de deelnemers uiterst positief. Aangezien de meeste mensen voor het eerst in aanraking kwamen met de Ebru-kunst, dat enige techniek en ervaring vereist, is er veel vraag gerezen vanwege de deelnemers om meerdere sessies te organiseren over Ebru.

Over EPN
Sinds begin dit jaar organiseert de Limburgse tak van EPN regelmatig workshops, lezingen, netwerk events, etc. voor professionals over diverse sociaal-maatschappelijke thema’s. Tijdens dergelijke events wordt aan de deelnemers de mogelijkheid geboden om ideeën en ervaringen uit te wisselen over diverse thema’s, alsook een platform te creëren voor professional networking.

Aanstaande zondag op 27 april 2014 organiseert EPN om 10.30 u. de eerstvolgende brunch in Vuslat vzw te Koolmijnlaan 402, 3581 Beringen,
gevolgd door een lezing van de heer Herman Reynders, gouverneur van de provincie Limburg.
Tijdens deze lezing zal de heer Reynders zijn ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn politieke carrière meedelen met het publiek. Geïnteresseerden kunnen zich uiterlijk tot 26 april 2014 registeren voor dit gratis programma door een mail te sturen naar register.limburg@epnetwork.eu of bellen naar het nummer +32 484 761 772.

Voor vragen en/of opmerkingen inzake de activiteiten van EPN-Limburg: info.limburg@epnetwork.eu


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio