Hoe relevant is mijn krant?

De krant De TIJD schrijft in haar 'commentaar' van Vrijdag 9 Dec over het ontslag van de Vlaamse McKinsey topman. Die werd ontslagen omdat hij het Warande-manifest over de wenselijke onafhankelijkheid van Vlaanderen had mede-ondertekend.

G. Steenhoudt - 'sGravenwezel

De TIJD schrijft over deze kwestie onder meer het volgende: "Gedachten maken slachtoffers. Wie het 'Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa' van de denkgroep 'In de Warande' heeft ondertekend, is een gewaarschuwd man. Blijkbaar zijn de gedachten niet vrij, toch niet als je je job niet in gevaar wil brengen..." En, even verder: "Die vrijheid je gedacht te zeggen in het openbaar, gaat zover als je beroepsfunctie het toelaat....Als men een topfunctie in een bedrijf bekleedt...dan neem je geen politieke standpunten in die de politieke correctheid van het bedrijf op de helling zetten. Je schaadt daar het belang van het bedrijf mee, zeker als je - zoals McKinsey - meedingt naar opdrachten vanuit de politieke wereld. Men kan dat betreuren, maar het is wel een realiteit."

Wat een slappe reactie van De TIJD! Dan had de krant Het Belang van Limburg tenminste de moed om te schrijven dat ook ... Wallonie klant is bij McKinsey. Echter: de krant De TIJD is pas overgenomen door de Persgroep. Een teletekstbericht op TV-1 luidde: "Bij De Tijd verdwijnen 58 van de 252 banen. ...De krant De Tijd wordt overgenomen door De Persgroep, die ook Het Laatste Nieuws en De Morgen uitgeeft."

Een journalist bij een krant waar afdankingen vallen is natuurlijk dubbel voorzichtig. Trouwens, elke journalist bij gelijk welke krant zal ongetwijfeld denken, telkens als hij aarzelt of hij al of niet het diepste van zijn gedachten zou blootgeven: 'De vrijheid van mijn gedachten wordt helaas beperkt door wat mijn beroepsfunctie toelaat. Ik kan dat betreuren, maar het is wel de realiteit'.

Dit is dan tevens een - zeer nare - realiteit voor de lezer van die krant, en het maakt deze lezer zeer ongerust. De lezer is erg begaan met de vrijheid van gedachte en spreken. In deze wereld van sluipend toenemende politieke correctheid rijst bij hem onwillekeurig de zeer bezorgde vraag: "Hoe relevant is weldra nog mijn krant?".