Verloederin g

In zijn redactioneel van vandaag, 13.12.05., hangt de commentaarschrijver van onze krant, ons een prachtig tableau op van de huidige situatie binnen de Vlaamse regering. Voor wie het nog niet moest weten, de Vlaamse regering, dat is een gezelschap van de 'comedia del arte'.

Michel Cremers - Zonhoven

De recensie van de beschreven schilderij is zo vakkundig uitgevoerd, dat iedereen zich 'levendig' kan voorstellen, hoe het bij de meisjes en de jongens in het glazen huis aan toe gaat.

Een groep, de meerderheid gemeenzaam genaamd, zit daar met de billen dichtgeknepen. Werkelijk, een prachtig aanschouwen.

En de recensent is zo bedreven in zijn vak, dat hij zelfs de reden van die dichtgeknepen billen kan onderkennen. Voor wie verder denkt dan 'zijn neus breed is', het heeft niets te maken met diarree. Of toch ? In alle geval, de komedianten zijn 'bang'.

Nu al bang voor de gemeenteraadsverkiezingen die pas volgend jaar plaats hebben.

En laat nu precies het begrip 'bang', vandaag in het brandpunt van de belangstelling staan. Want 'bang zijn', dat is met een geleerde term ' een fobie' hebben. En een fobie hebben, is een 'ziekte'. Dus die 'ziekte' kunnen we al vergeten, want je mag ze niet meer hebben. Heb je ze toch nog dan word je vreemd nagekeken. En het vreemde van het geval is nu net, dat onze 'Vlaamse regering' met een verboden ziekte zit. Namelijk, een fobie voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De commentaarschrijver concludeert na het grondig bestuderen van het 'merkwaardig' kunstwerk :" Maar dat nu ook al het Belgische en het Vlaamse politieke niveau misbruikt worden voor 'persoonlijk gewin' bij lokale verkiezingen, is een zoveelste 'verloedering' van de Belgische politieke zeden en is ontoelaatbaar.

Heeft men, de politiek, zich ooit al eens afgevraagd waarom zo'n verderfelijke politieke verloedering maar steeds verder om zich heen grijpt ?

Welnu, dat komt door een gebrek aan 'politieke' manoeuvreerruimte, om echt aan politiek te kunnen doen.

Zolang het politiek één tegen allen, de enkele groene blaadjes niet te na gesproken, maar die gaan ook nog afvallen, want 'de winter' komt er aan, zal blijven duren, kan je pronostikeren dat de politieke situatie van kwaad naar erger zal blijven evolueren.

Want, wat gaat dat geven als na de gemeenteraadsverkiezingen, sommigen dat 'persoonlijk gewin' nog eens gaan verpersoonlijken door een coalitie aan te gaan met 'waar over men niet spreekt', dan heeft 'de dam geen hek meer'.

En vergeet absoluut niet dat het 'hemd nader is dan de rok' Zelfs dat moet men verder interpreteren dan in de overdrachtelijke betekenis. Want in de politiek gaan nog altijd hemden vòòr rokken.