Kinesitherapeuten

Naar aanleiding van de bittere en talrijke lezersbrieven over de 270 uitverkoren kinesisten door de ZIV-overheid, wil ik oook mijn mening kenbaar maken. De uitverkiezing van 270 gediplomeerde kinesisten is de nieuwste stunt van de ZIV-overheid, maar zal nog lang niet de laatste zijn in de regulering van ons beroep en is als dusdanig een cultuurschande.

Ivo Marx - Kuringen

De beroepsverenigingen die dit hebben laten gebeuren in naam van een 'plethora' die enkel in hun verbeelding bestaat, hebben nogmaals hun ware gelaat getoond: het gelaat der verdedigers van hun eigen voorrechten, eerder dan te zorgen voor eerlijke kansen voor alle afgestudeerden.

In 1973 werden de erelonen van de werkende kinesisten met 166,8 procent naar beneden 'aangepast', terwijl art. 33 paragraaf 5 van de ZIV-wetgeving van 09/08/63 eventuele ereloondalingen uitdrukkelijke beperkt tot 133,33 procent.

Momenteel, eind 2005, staat de teller van de ereloondegradatie op 179 procent en die van de degradatie der ZIV-vergoedingen voor hun inzet op 206 procent. Het wanbeleid van de Belgische ZIV-overheid, tenminste passief gesteund door de beroepsorganisaties, heeft hoegenaamd niets meer gemeen met een democratische rechtsstaat en zou zelfs in het huidige China of in het Rusland van Poetin niet meer geduld worden.

Als gepensioneerd kinesist met een hele hoop ervaring terzake, wil ik mij beschikbaar stellen om democratie en rechtsstaat voor de kinesisten te helpen herstellen. Met de steun van een paar honderd vastberaden gelijkgezinden moet dit op korte tijd gerealiseerd kunnen worden. Wie doet mee?