Poolse paus wordt ook in Helshoven een beetje heilig

Print

Poolse paus wordt ook in Helshoven een beetje heilig

Sint-Truiden -

Op zondag 27 april wordt de Poolse paus Karol Józef Wojtyla oftewel paus Johannes-Paulus II in Rome heilig verklaard. Misschien niks speciaals, ware het niet dat er tussen deze paus en het Gelmsense gehucht Helshoven een speciale band bestaat. Helshoven moet zowat de enige plek in België zijn waar een standbeeld van deze Poolse paus staat.

“Dat heeft te maken met het feit dat Johannes-Paulus II dertig jaar geleden op bezoek was in België. Hij heeft toen het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vrede van Helshoven gezegend. Dat hij dat precies in Ieper deed waar zoveel mensen het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog was meer dan een toeval”, herinnert broeder Arsène Martens zich.
Vijf jaar geleden werd deze paus dan ook vereeuwigd in een beeld van de hand van kunstenaar Dirk Claessen en dat beeld prijkt nu vlak voor de ingang van de kapel van Helshoven, dank zij de steun van de toenmalige pastoor Frans Cuypers, nu gardiaan van de Minderbroeders in Sint-Truiden. Het Mariaoord was al een druk bedevaartsoord dat nu ook veel bezocht wordt door de vele Polen die in de fruitstreek werkzaam zijn, op zoek naar hun paus.
“Wij willen de heiligverklaring van deze paus, die ook een beetje Helshovenaar is, dan ook vanuit onze kapel meevieren op 27 april. De ganse dag willen we aan deze minzame paus denken en bidden, voor onze intenties maar ook voor de vrede overal in de wereld. En we nodigen iedereen, die Karol Wojtyla een warm hart toedraagt, dan ook hartelijk uit om op die dag een bezoekje te brengen aan zijn beeld en aan de kapel. Onze-Lieve-Vrouwke en de paus zullen hen met open armen ontvangen en luisteren naar hun vragen”, besluit broeder Arsène.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio