Parkeerbeleid in Bilzen

Omdat de ondergrondse parking in Bilzen te weinig gebruikt gaat men de bovengrondse controle op het gebruik van de blauwe schijf bijna halveren. De logica hiervan ontgaat mij volledig: als de kans op een boete vermindert ga je je gedrag toch niet aanpassen.

Geroen Rubens - Bilzen

Ook de manier waarop men de firma die de controles uitvoert en die de parking beheert wil vergoeden voor het inkomstenverlies tart alle verbeelding: De gemeente maakt € 60.000 vrij om in de vorm van parkeercheques uit te delen aan de Bilzenaren. Ikzelf woon in één van de winkelstraten en huur sinds kort een staanplaats. Zo’n cheque kan ik dus niet gebruiken. Mag ik volgend jaar dan enkel euro’s van mijn gemeentebelasting aftrekken, mijnheer Sauwens?

Het tijdstip waarop die cheques worden uitgedeeld is ook verdacht. De helft binnenkort, de andere helft in de zomer van 2006. Waarschijnlijk eind augustus, een dikke maand voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar daar wringt het schoentje natuurlijk. Er is enorme kritiek op de vele boetes en dus is het tijd voor een charme-offensief (op kosten van de belastingbetaler). Wedden dat de controles na de verkiezingen weer verstrengd worden?

Men zou beter een paar duizend euro’s uitgeven aan betere wegwijzers naar de parking en de controles houden zoals ze zijn. Het gebruik van de blauwe schijf vergt misschien wat aanpassing maar is nog altijd goedkoper dan parkeerautomaten waarbij je vanaf de eerste minuut moet betalen.