André Vincken bouwt bijenhotel in tuin

Print

André Vincken bouwt bijenhotel in tuin

As -

Drie weken geleden begon André Vincken uit de Dennengaerdelaan aan de bouw van een bijenhotel in zijn tuin. Hij kreeg daarbij de hulp van zijn kleinkinderen Tuur en Fien (zie foto). Zij maakten hiervoor gebruik van allerlei restjes hout.

Twee dagen na de opening kreeg André al zijn eerste gasten over de vloer: boomhommels en vosjes (ook een hommelsoort).

Dit zijn solitair levende bijen, die altijd op zoek zijn naar geschikte behuizing. André hing ook nestkasten op voor kolonievormende bijen. Die zijn nog niet bewoond, en dat is ook maar normaal: deze soorten kennen een dynamiek van groepsmigraties (uitzwermen), en daar gaat meer tijd overheen. Bovenaan de middelste constructie bracht André ook nog een vleermuizenkast aan.

Bijen zijn nuttig voor de bestuiving van allerlei vruchten en kleinfruit, zoals de aardbeien in zijn tuin. Maar André heeft ook een bloemenweide ingezaaid om wat extra gasten te lokken. Al vraagt hij geen hotelkosten.

André wil de mensen van As graag stimuleren om levende tuinen aan te leggen, met meer inlandse bloemen en grondbedekking, zonder gebruik van sproeistoffen. Een tuin die veel gewied wordt en zo "mooi proper" lijkt, is eigenlijk veel te clean en een woestenij voor het dierenleven. Het is gewoonweg betoverend hoe een tuin levensruimte kan geven aan vele tientallen soorten soms bontgekleurde insecten. En die trekken dan weer vogels aan.

André wordt als natuurgids ook betrokken bij een project van de basisschool in Niel. Ook hier maakt een bijenhotel deel van uit. Dit initiatief kadert binnen "Milieu op School" (MOS), i.s.m. Natuureducatie van vzw Natuurpunt.

Foto's door Rita Declercq


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio