Jachtongevallen

Minister Peeters heeft een aantal maatregelen getroffen dat het aantal jachtongevallen zou moeten verminderen. Daarover wil ik enkele bedenkingen kwijt.

K.B.

Na de verschillende jachtongevallen van de laatste tijd konden maatregelen niet uitblijven. Minister Peeters wil nu de jagers verplichten een reflecterende band te dragen en de drijvers die de jagers vergezellen zullen zelfs een fluo jasje moeten dragen. Bovendien zullen er aan de rand van de jachtgebieden ook waarschuwingsborden moeten geplaatst worden. Voorts zal je pas een jachtvergunning kunnen krijgen nadat je een test geweerbehandeling afgelegd hebt. Ik twijfel eraan of al deze maatregelen veel verschil zullen maken.

Zouden er echt geen wandelaars, fietsers of andere toevallige voorbijgangers meer geraakt kunnen worden omdat de jagers beter opvallen door hun fluorescerende banden? Het is toch niet omdat een jager opvalt dat hij je niet meer zal raken. En als je als wandelaar zo een waarschuwingsbord tegenkomt, wat moet je dan doen? Staat dat bord gelijk aan "verboden toegang" en mag je dan niet meer door? Of is het gewoon om de verantwoordelijkheid bij een eventueel ongeval af te schuiven want "er stonden toch borden"? Dat er een test geweerbehandeling komt, is natuurlijk wel toe te juichen. Maar het is eigenlijk wel schandalig dat die test er nu pas komt. Die test moet dan nog alleen door nieuwe jagers worden afgelegd, zodat de wilde schutters die al een jachtvergunning hebben gewoon ongemoeid gelaten worden.

Ik wil best geloven dat deze maatregelen goed bedoeld zijn en er moest wel iets gebeuren want de jacht is lang niet zo veilig als de jagers graag beweren. De maatregelen van minister Peeters zullen volgens mij de jacht niet veiliger maken, toch niet voor wandelaars, fietsers etc., ze zullen hooguit het aantal per ongeluk neergeschoten jagers verminderen.