Pasar Herk-de-Stad/Halen bezocht Alpacaboerderij in Kaulille

Print

Pasar Herk-de-Stad/Halen bezocht Alpacaboerderij in Kaulille

Herk-de-Stad -

We kregen terplaatse een deskundige uitleg en video over Alpaca’s van zaakvoerder John. Een jonge zaakvoerder van 34 jaar die nog heel wat ideeën heeft om te verwezenlijken. Alpaca's zijn zeldzame en waardevolle dieren. Samen met de dicht aan hen verwante lama zorgden de alpaca's voor kleding, voedsel, transport en gezelschap voor de Zuid-Amerikaanse Inca beschaving.

Deze Inca's begonnen zo'n 5.000-6.000 jaar geleden met de domesticatie van alpaca's en lama's.Na de Spaanse verovering van het Inca rijk waren de alpaca's bijna verdwenen uit Zuid-Amerika. Zij hebben toch overleefd omdat zij zo belangrijk waren voor de locale bevolking, en omdat de dieren zich aan kunnen passen aan zeer barre klimaatomstandigheden. Pas rond 1850 werd de schoonheid en de luxe van alpacawol ontdekt door de rest van de wereld.

Na onze broodmaaltijd op de boerderij trokken we naar de Lozerheide voor een gezonde wandeling.

In 1977 en 1981 werden de vloeiweiden van Lozen, 206 ha, eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Ze zijn nu een uniek natuurgebied met een weelde aan planten en een intens insectenleven. In de afvoersloten groeien veel planten, kenmerkend voor een mineraalrijk water. Ook de paddestoelen zijn rijk vertegenwoordigd. Als zoogdieren dienen vooral reeën en vossen vermeld te worden. Op de Lozerheide broeden de jongste jaren niet minder dan 80 van de 140 vogelsoorten die in Limburg nestelen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio