Keienverzamelaars op geologisch onderzoek aan de Maas

Print

Keienverzamelaars op geologisch onderzoek aan de Maas

Dilsen-Stokkem -

Een degelijk natuurbeleid heeft nood aan wetenschappelijke kennis. In Limburg wordt deze kennis samen met vrijwilligers verzameld en samengebracht onder de paraplu van de “Limburgse Koepel voor Natuurstudie”, kortweg LIKONA. LIKONA telt momenteel 11 werkgroepen, die zich elk met een heel specifiek natuuronderwerp bezighouden.

Op zaterdag 5 april zijn een aantal mensen op stap geweest met een geologische werkgroep. Deze excursie ging naar het Maascentrum “De Wissen “ in Dilsen-Stokkem. De Geolimse keienverzamelaars kwamen samen op de parking van de Wissen. Hier werden ze gebrieft door Roland Dreesen. Op drie plaatsen zouden er keien verzameld worden voor geologisch onderzoek.
De keien moesten verzameld worden binnen een vierkant van 1 meter, de grootte van de keien mocht variëren tussen 2 tot 20 cm. Nadien moesten ze allemaal gewassen, afgedroogd en verzameld worden in bakken.
- De eerste groep ging met Roland naar het terras van Eisden-Lanklaar te Lanklaar.
- De tweede groep ging met Danny naar de alluviale vlakte (Maasbedding) van Stokkem.
- De derde groep ging met Jos naar het terras van Geistingen in Heppeneert.
Vanaf de middag kwam iedereen van de 3 groepen bijeen en werden alle keien op soort gesorteerd.
Zo hoorde je de wetenschappelijke namen en de bijzondere keien gingen van hand tot hand. Dit alles dient voor wetenschappelijk onderzoek en wordt gepubliceerd. Met enthousiaste medewerkers was de samenkomst heel gezellig.

De Maas is 925 km lang en ontspringt op de noordhelling van het plateau van Langres(456m hoogte) in het dorpje Pouilly-en-Bassigny in Frankrijk (Bourbonne les Bains). Zij gaat langs de Franse Ardennen en komt in België binnen langs Givet ten zuiden van Dinant. De Maas buigt bij Namen, waar de Samber in de Maas vloeit af naar het oosten en bereikt via de Andenne en Hoei de grootste stedelijke concentratie aan haar loop: Luik. Voorbij Visé bereikt de Maas Nederland. Maastricht is de grootste Nederlandse stad aan de Maas. De Maasstroom gaat dan in westelijke richting via de Bergsche Maas en de Amer naar het Hollands Diep, een voormalige zeearm en mond uit in de Noordzee.

De Maas is een regenrivier. Met de herinnering aan de overstromingen van 1993-1994 en 1994-1995 vraagt het om respect voor de natuur. Zo is er tussen de Belgische en de Nederlandse regering een Maasverdrag in 1994 ondertekend zodat de Maas meer ruimte zou krijgen om meer water te kunnen bufferen. Het was een zeer leerrijke excursie die ook verschillende mooie stenen opleverde.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio